Захарова: САЩ дават пари на Киев, за да продължи кризата в Украйна

САЩ дават на Украйна пари не за да изпълнява Минските споразумения, а за да продължи политиката, която запазва кризата в страната. Това заяви в неделя говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, предаде „Взгляд“, цитиран от „Руски дневник“.

„Докато Вашингтон не поиска в Украйна да се възцари истински мир в резултат на изпълнението на Минските споразумения, ще се отделят милиарди. Това е отплата за случващото се в Украйна – корупция, която достигна фантастични мащаби“, каза Захарова в ефира на предаването „Поздняков“  в коментар на решението на САЩ да дадат на Украйна пореден кредит в размер на $1 млрд., след като там бъде формирано ново правителство.

„Убиват се адвокати, публицисти, хората се държат в страх. Ние виждаме всичко това, това не е наша измислица. Що се отнася до Донбас, то въобще не се правят никакви усилия тези хора да бъдат реинтегрирани в украинския социум. Ето за това плащат САЩ и съответните европейски институции“, каза Захарова, цитирана от ТАСС.

В четвъртък САЩ съобщиха, че ще дадат на Украйна още $1 млрд. долара, след като в Киев бъде формирано ново правителство, което е готово да работи с МВФ.