Захарова: Русия се надяваше да убеди Турция да прекрати контактите си с ИД

Москва разчиташе на конструктивни отношения с Анкара, затова не изобличи публично сътрудничеството на Турция с групировката „Ислямска държава“ (ИД). Това заяви в ефира на телевизия RT официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС.

„Ние работихме във Виенския формат, работихме с нашите партньори на двустранна основа и ги убеждавахме, че така не трябва да се прави и че това е неправилно, – каза тя. – Вероятно трябваше да се говори за това публично, но ние изхождахме от факта, че не бива да създаваме допълнително напрежение, а да разрешим въпроса“.

Коментирайки обстрелите на турската страна по позиции на въоръжените формирования на кюрдите на територията на Сирия, Захарова нарече това „абсолютно безобразие“.

„В условията на подписване и приемане на Мюнхенското заявление на Международната група за подкрепа на Сирия, когато усилията на всички страни са насочени към прекратяване на насилието, Турция обстрелва сирийски селища през границата си, прехвърля там пари, хора и материално-технически средства. И прави всичко това, защото просто не може да преживее, че тези райони се освобождават от терористите и екстремистите – от тези, които те толкова дълго подхранваха и подкрепяха“, заяви представителят на руското външно министерство.