Захарова: Русия е разочарована от позицията на западните страни за Палмира

Русия е разочарована от позицията на западните държави, блокирали в Съвета за сигурност на ООН заявлението за Палмира, проектът за който бе подготвен от руската страна. Това заяви официалният представител на МВнР на РФ Мария Захарова, предаде ТАСС.

„Ние не сме толкова учудени и разочаровани от позицията на западните ни колеги, колкото сме озадачени от истинността на намеренията им по отношение на мирното регулиране в Сирия, – отбеляза тя. – Предполагахме, че забавянето на реакцията от западните столици на освобождаването на Палмира е случайно явление. Сега обаче е очевидно, че това е част от системния подход“.

Въпросът за възстановяването на освободения от ислямистите древен град Палмира ще бъде разгледан на съвещание на Групата от приятели на световното наследство на 31 март в парижката щаб-квартира на международната организация.

Терористите от „Ислямска държава“ (ИД) превзеха Палмира на 20 май миналата година, припомня ТАСС. Разрушени са няколко древни паметника, сред които и статуята „Лъвът Алат“, която е на около 2000 г., храмът Баал-Шамин, както и древният храм Бела, построен от император Тиберий през 32 г. от нашата ера. Терористите обезглавиха един от най-известните сирийски археолози – 80-годишния Халед Асаад, посветил живота си на изследването на наследството на древния град.

На 27 март тази година сирийската армия успя да си върне контрола над Палмира.