Захарова призовава западните медии да признаят престъпленията на „опозицията“ в Сирия

Игнорирането от страна на Вашингтон и подкрепящите го страни на престъпленията на „опозицията“ в Сирия, включително и използването на токсични вещества срещу жилищни квартали, обезценяват призивите на западните дипломати за прекратяване на кръвопролитието в тази страна. Това написа официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова на страницата си във „Фейсбук“, предаде ТАСС.

По-рано началникът на руския Център за примирие на враждуващите страни в Сирия генерал-лейтенант Сергей Чварков информира журналистите, че на 2 август в източната част на Алепо от район Сукари, контролиран от терористите от „Харакят Нур ад.Дин аз-Зинки“, които САЩ отнасят към така наречената опозиция, са били използвани токсични вещества срещу жилищния квартал, разположен до площад Сахат-Салдала в кв. Салах ал-Дин. В резултат на това са загинали най-малко седем души и над 20 цивилни граждани със симптоми на затруднено дишане и изгаряния на дихателните пътища са били евакуирани в болниците в гр. Алепо.

По думите на Захарова отговорността за това престъпление срещу цивилното население е на „умерената“ групировка „Харакят Нур ад-Дин аз-Зинки“, която по-рано вече многократно е била обвинявана за многобройни убийства на деца и жени в Алепо. „Тези животни, използващи токсични вещества срещу мирното население, биват подкрепяни от САЩ“,, отбеляза тя.

По думите й, американската страна е информирана за случващото се от руския Център за примирие на враждуващите страни в Сирия.

„Но това, за съжаление, не е единствената трагедия, зад която стоят „умерените“, подкрепяни от Вашингтон. Ето ви още един пример. Въоръжените формирования на „Сирийските демократически сили“ (СДС) в момента на практика изцяло са блокирали гр. Мембидж в провинция Алепо. При това бойците от тази „опозиционна“ групировка водят интензивни бойни действия в жилищните квартали на града, което води до значителен брой на жертвите сред мирното население“, отбеляза Захарова.

При това, подчерта представителят на МВнР на Русия, подкрепящата СДС авиация на САЩ и създадената от американците коалиция нанасят удари не толкова по конкретни обекти на ИД, колкото по кварталите в града.

Преговори за прекратяване на съпротивата с блокираните в даденото населено място от бандитските групи на се водят, отбеляза Захарова. „Това води след себе си до допълнителни жертви сред местното население“, каза тя.

„Единственият случай на напускане на мирни жители на Мембидж на 19 юли т.г. бе съпроводен с инцидент с нанасянето на въздушен удар срещу колоната от бежанци, в резултат на който пострадаха близо 200 души. При това от страна на САЩ и СДС не бяха предприети каквито и да било предупредителни стъпки, позволяващи да се избегне гибелта на хората“, заяви още Захарова.

По думите на официалния представител на руското външно министерство, ако западните колеги, и на първо място във Вашингтон, отново направят всичко възможно, за да не забележат тези факти, то „всякакви разговори от тяхна страна за „прекратяване на кръвопролитията в Сирия“ биха били нелепи“.

„Много се надявам, че и западните медии ще намерят в себе си сили да напишат за престъпленията на „умерените“ и източниците на финансирането им. Обръщам се към вас, The New York Times, Le Figaro, Bild, както и към всички, които редовно цитират „Лондонската обсерватория за човешките права в Сирия“, подчерта дипломатът.

„Особено към Bild, тъй като засега това издание е обявило бойкот на новините за постиженията на руския отбор на Олимпиадата в Рио. Има надежда, че таблоидът ще намери място и за няколко абзаца за зверствата на „умерената опозиция“ в Сирия. Няколко абзаца още на никого не са навредили“, отбеляза Мария Захарова.