Захарова: Привличайки Сърбия в редиците си, НАТО прилага „Стокхолмския синдром“

Привличането на Сърбия в НАТО на фона на гибелта на нейните дипломати от американски бомби, е унижение за страната. Такова мнение изрази официалният представител на руското министерство на външните работи Мария Захарова в ефира на телевизия „Россия 1“, предаде ТАСС.

„Всичко това се случва на фона на постепенното привличане на Сърбия в НАТО. Казват им: „Вие трябва да сте в НАТО, в частност Черна гора, защото това е вашата сигурност. Ние ще ви защитим“. Същото казват и на Сърбия. Как можете да защитите тази страна, когато при наличието на информация, че хора са държани като заложници, вие ги бомбардирате? Каква сигурност? Какво говорите вие? Струва ми се, че това е особен вид унижение, прилагане на „Стокхолмския синдром“, когато насилникът кара жертвите си да го заобичат и публично да признаят, че искат да са с него“, подчерта Мария Захарова.

По-рано стана известно, че двама служители на посолството на Сърбия в Триполи, похитени от терористи през ноември 2015 г., са загинали в резултат на въздушните удари на ВВС на САЩ по лагер на терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) в Либия.

„Най-тъжното е, че тази информация е била предоставена от ФБР и ЦРУ, каза сръбското ръководство. Тоест те са знаели, но сега отричат“, каза още официалният представител на руското външно министерство.

Сръбският премиер Александър Вучич потвърди информацията за смъртта на служителите на посолството на Сърбия в Либия. Той заяви, че „те са били убити от американски бомби“, но каза, че за Сърбия „САЩ са необходими като приятел и партньор, а не като враг“.

Сръбският министър на отбраната Ивица Дачич на свой ред заяви, че Сърбия ще поиска обяснения от САЩ във връзка с гибелта на дипломатите.