Захарова предложи на Киев да наложи санкции срещу New York Times

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова коментира изказването на украинския президент Петро Порошенко относно статията на в. „New York Times“, в която Украйна е наречена „корумпирано блато“, предаде РИА Новости.

На 1 април в редакционна статия на изданието бе посочено, че украинският президент е „плод на стара система“ и не е способен да се бори с корупцията в Украйна. В отговор Порошенко заяви, че публикацията дискредитира Киев и е част от водена хибридна война.

„Сега на Киев му остава да поиска „New York Times“ да бъде включен в някой списък със санкции. Най-добре в американския. Или някой по-тесен?“, написа Захарова във „Фейсбук“.

„New York Times“ отбелязва, че корупцията е широко разпространена в Украйна от момента, в който страната получава независимост през 1991 г. Това е в резултат от слабата съдебна система и връзките на политиците с олигарсите, пише вестникът. Протестите през 2014 г., които доведоха до отстраняването на Виктор Янукович, до голяма степен бяха предизвикани от недоволството от размаха на корупцията сред властта, но превратът не донесе каквито и да било промени.

Изданието резюмира, че при тези обстоятелства Порошенко очевидно се е съгласил с корупцията като дължима цена, която трябва да плати, за да има допълнително пространство за маневри, но МВФ и страните-донори, включително и САЩ, не могат да продължават да „хвърлят“ пари на Украйна.

По-рано статията бе коментирана и от Алексей Пушков, ръководител на парламентарната комисия по външна политика в Държавната Дума, който написа в „Туитър“ строфи на Корней Чуковски: „Ох, как трудна е тази задача, хипопотам от блато да влача“.