Захарова: Подкрепяната от Запада опозиция може да тръгне по пътя на „Ал Кайда“

Създадената с подкрепата на САЩ и Турция „риадска група“ на сирийската опозиция може да се превърне в структура, подобна на „Ал Кайда“. Такова мнение изрази официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в интервю за телевизия RT, предаде ТАСС.

„Помним подобна картина с „Ал Кайда“ и, например, с Бен Ладен… Той бе създаден от Съединените щати, това бе техен проект. И те говореха, че това е талибан, представител, който се бори за бъдещето на страната си. Същият този „борец за бъдещето на страната“ после изпрати самолети в Ню Йорк, за да убие американски граждани“, отбеляза дипломатът.

Според Захарова, действията на създадената в Риад група на сирийската опозиция са станали причина за провалянето на междусирийските преговори в Женева в началото на февруари.

„Нашите колеги, голям брой страни, сред които САЩ, Саудитска Арабия, Турция и много други, отговаряха за така наречената „риадска група“ на опозицията. Спомнете си колко усилия бяха необходими, за да ги накараме само да дойдат. Не да започнат диалог, а само да дойдат. Това е общо взето същата тази опозиция, която се храни от ръцете на тези страни. И те дори нямат възможността да им влияят. Спомнете си как завършиха преговорите. Те приключиха с това, че „риадската група“ е застанала в поза и ги е напуснала“, каза тя.

Говорейки за действията на ВКС на РФ в Сирия, Захарова подчерта, че те нямат и няма да имат други цели, освен терористите.

В Москва „внимателно следят реалното положение на нещата „на земята“, както и информационните измислици, идващи от някои столици“.

„Въздушно-космическите сили на Русия помагат на армията на Сирия, кюрдските отряди за самоотбрана и отрядите на сирийската патриотична опозиция в борбата срещу „Ислямска държава“, „Джебхат ан-Нусра“ и другите терористични организации. Други цели руските пилоти в Сирия никога не са имали и няма да имат“, подчерта представителят на руското външно министерство.