Захарова опроверга заявлението на Ушацкас, че се водят преговори за отмяна на санкциите срещу РФ

Захарова опроверга заявлението на Ушацкас, че се водят преговори за отмяна на санкциите срещу РФ

Публикувано от:

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова опроверга информацията на представителя на ЕС в Русия Вигаудас Ушацкас за провеждането на диалог за отмяна на санкциите срещу РФ. Това тя написа на страницата си във Facebook, предаде ТАСС.

По-рано Вигаудас Ушацкас заяви, че санкциите срещу Русия могат да бъдат преразгледани само след изпълняването на Минските споразумения от всички страни, които са го подписали. „Ние постоянно провеждаме мониторинг за изпълняването на санкциите. Когато споразуменията бъдат изпълнени, тогава ще бъде прието решение за снемането им (на санкциите)“.

„Как е възможно толкова безпринципно…да се говорят толкова неотговарящи на действителността неща. Какво обсъждане на отмяната на санкциите чрез разни работни групи? По какво Минско споразумение? Тези, които още са в състояние самостоятелно да четат, погледнете текста на Минското споразумение – там няма нито дума за санкциите“, написа Захарова в социалната мрежа.

Тя отбеляза, че „е невъзможно във формата на „диалог“ едни да обсъждат снемането на нещо, което е въведено от други под натиска на трети“.

Сергей Лавров „нееднократно е заявявал, че обсъждане на условия за снемане на санкциите не се провежда, тъй като не ние сме ги въвели, въвел ги е Евросъюзът под натиска на САЩ и това не е проблем на Русия, а на тези, които са измислили всичко това. Никакъв „диалог“ с Русия не само не се води, но и тази тема нито веднъж не е била повдигана в хода на двустранните или многостранните срещи“, припомни Захарова думите на руския външен министър.

Тя изказа предположение, че ЕС би се радвал на отмяната на санкциите, но сега това не е в пълномощията му. „ЕС може би много иска да води преговори с Русия за отмяната на санкциите, само че кой отвъд океана ще му разреши“, поясни тя.