Захарова: Неконструктивната позиция на Турция води до по-нататъшна ескалация на напрежението в Сирия

Неконструктивната позиция на Турция води до по-нататъшна ескалация на напрежението в Сирия. Това заяви на брифинг в четвъртък официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС.

„Турция води в региона скрита игра, преследвайки тесни конюнктурни интереси, – отбеляза тя. – Ние осъждаме подобна деконструктивна позиция, водеща до по-нататъшна ескалация на ситуацията в региона, призоваваме към конструктивна работа в рамките на международните усилия за гарантирането на началото на конструктивен процес за политическо разрешаване на ситуацията в Сирия и осъществяване на реална борба с ИДИЛ и другите терористични структури в региона“.

По думите на Захарова Турция се опитва да промени по изгоден за нея начин етническата конфигурация в северна Сирия под предлога на борба с терористичната групировка „Ислямска държава“.

„Налице е стремеж на Анкара, възползвайки се от хаоса в Сирия, под предлога на борба с „Ислямска държава“, да се опита да промени етническата конфигурация в северната част на страната по изгоден за нея начин, –  каза официалният представител на руското външно министерство. – В рамките на тази стратегия Турция предприема стъпки с цел да отслаби една национална група, която самоотвержено и успешно противостои на джихадистките структури и същевременно да подсили друга“.

„Турските специални служби оказват военна и друга подкрепа на тюркменски въоръжени формирования, в редиците на които действат екстремистки, националистически елементи и бойци доброволци от Турция“, подчерта Захарова.