Захарова: Има доказателства за инсценировката на химическата атака в Идлиб

Захарова: Има доказателства за инсценировката на химическата атака в Идлиб

Публикувано от:

Руското външно министерство взема предвид появилите се в медиите видеозаписи със самопризнания на наемник от въоръжената сирийска опозиция за постановката на химическата атака в Хан-Шейхун от 4 април, заяви говорителят на ведомството Мария Захарова по време на ежеседмичния брифинг в четвъртък (17 май), съобщи РТ.

“В доклада се посочва ясно, че химическата атака е инсценирана, за да дискредитира правителството на Сирия в навечерието на руско-американските контакти. Бивш член на псевдохуманитарната организация “Белите каски” потвърди, че целта на тази провокация е била създаването на лъжливи доказателства за това, че Дамаск не е изпълнил задължението си за унищожаване на химическите оръжия и ги е използвал против цивилни граждани в Идлиб”, каза дипломатът.

Тя отбеляза, че в онлайн медиите се е появила информация за това, че видеото със спасяването на жителите на Хан-Шейхун е снимано в продължение на четири дни от снимачни екипи на Al Jazeera и Reuters.

Директорът на департамента по въпросите за неразпространението и контрола над въоръжението към руското МВнР Михаил Улянов по-рано заяви, че на мястото с предполагаема употреба на химическо оръжие трябва да се проведе “истинско, сериозно, висококвалифицирано и задълбочено разследване”.