Захариев: Властите и медиите в България премълчават протестите срещу НАТО

Захариев: Властите и медиите в България премълчават протестите срещу НАТО

Публикувано от:

Председателят на Българската федерация за дружба с народите на Русия Захари Захариев заяви пред руското издание LifeNews, че в България се провежда безсрочен граждански протест срещу присъствието на НАТО на територията на страната и членството й в Европейският съюз, но българските медии не го отразяват, а властите просто не обръщат внимание на мнението на хората.

Протестните акции се провеждат всяка неделя, като всеки път присъстващите на тях хора стават все повече. Захариев добави, че към обикновените граждани на страната се присъединяват и някои обществени организации.

„Мисля, че това и голям знак от страна на българската общественост. И не само относно санкциите, но и по отношение на НАТО. Тук се усеща силен негативизъм спрямо присъствието на България в ЕС, при това не в икономически, а в геополитически план. Та ЕС не оправда надеждите – Европа не изразява собственото си мнение, а е превърната в оръжие в ръцете на Вашингтон”, разказа Захариев в студиото на руския телевизионен канал LifeNews.
Според Захариев, множество българи, а и самият той включително, от самото начало са против членството на България в НАТО. В момента обаче, количеството на неподкрепящи членството се увеличава и протестите се провеждат постоянно във всички областни центрове на страната. Освен това, към излезлите на протестите обикновени граждани се присъединяват и обществени организации на България.

„Но при нас има информационна завеса. Хората извън границите на България много малко знаят за случващото се в страната ни. Това е един от недостатъците и недъзите на българската демокрация. И ние усещаме това като граждани. Това се отбелязва и в докладите на контролните структури в ЕС за свободата на словото, относно демонополизацията на медиите”, поясни Захариев. По думите му, властите в България “реагират мълчаливо” на призивите на своите граждани. Те се държат от една страна толерантно, но от друга, просто премълчават протестите срещу НАТО. В коментара си относно отказа на президента на Република България Росен Плевнелиев да посети парада на Победата в Москва на 9 май, Захариев отбеляза, че президентът се държи като случаен човек озовал се на поста на държавен глава.

ВИДЕО – ИНТЕРВЮ НА ЗАХАРИ ЗАХАРИЕВ 

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=QN5MJUoE3vs[/embedyt]