Захариева посочи кои ще са темите за разговор с Путин, ако той дойде в България догодина

Прагматични отношения и поддържане на диалог – това е желанието на ЕС и НАТО по отношение на Русия. Това заяви външният ни министър Екатерина Захариева, подчертавайки, че става въпрос за прагматични отношения в области, където те ще са изгодни и за двете страни, пише actualno.com

Захариева коментира темата, след като беше попитана дали България ще положи усилия за подобряване на диалога между ЕС и Русия, след като официално сме поканили руския президент Владимир Путин на 140-тата годишнина от Освобождението на България от турско робство догодина. Тогава ще водим и европейското председателство.

Пред БНТ външният ни министър посочи като важни теми енергетиката, туризма и търговия. По тези проблеми ще се съсредоточим, ако Путин приеме поканата ни.

Относно вече прословутата реплика на Путин, че „славянската азбука е дошла от македонските земи“, Захариева пак повтори, че „ако изкривяваме безспорни исторически факти, това няма да помогне за добри отношения на Балканите“. Външният ни министър визира Македония и изрази надежда най-после да подпишем Договор за добросъседство. Българският интерес е за единна Македония, която обаче помни историята, добави Захариева. Чувствителни сме очевидно към историята си, не беше приятна тази случка на 24 май, обобщи Захариева, която смята, че сме реагирали добре на думите на Путин и че е имало уточнение от страна на Русия, че под думите „македонските земи” се е имало предвид гоеграфско понятие. Беше припомнено, че кирилицата се пренася от Преслав първо към Киевска Рус.