Застреляха опозиционния журналист Олес Бузина в Киев

Днес в 13.20 ч. в Киев в района на ул. „Дягтерьовская“ двама неизвестни мъже с маски са застреляли украинския журналист Олес Бузина, съобщи LifeNews. На мястото на престъплението в момента работи следствено-оперативна група под ръководството на изпълняващия длъжността ръководител на МВР на Украйна Василий Паскал, съобщават на официалния сайт на министерството.

Украинските медии пишат, че Бузина е бил изписан от болница само преди няколко дни.

Убийството на журналиста в Киев вече бе коментирано и от руския  президент Владимир Путин по време на „Пряката линия“. Според руския държавен глава, това е поредното политическо убийство в Украйна.

Олес Алексеевич Бузина е опозиционен журналист, писател и телевизионен водещ, известен със своите антиукраински изказвания. Автор е на книгите „Вурдалак Тарас Шевченко“, „Съюз на плуга и тризъбеца. Как измислиха Украйна“. В средата на март Бузина напуска длъжността главен редактор на вестник „Сегодня“, която заема от януари 2015 г. По думите на журналиста, решението му е свързано с цензурата в изданието, липсата на пълномощия за промяна на кадровата политика, както и със забраната за общуване с пресата.

Припомняме, че вечерта на 14 април 2015 г. в Киев бе убит бившият украински народен депутат от Партията на регионите Олег Калашников. Роднини на убития разказаха пред журналисти, че в последно време той е бил заплашван с физическа разправа. Украинското МВР образува наказателно производство за убийство, като сред основните версии са политическата дейност на бившия депутат,  в частност организацията на Антимайдана в Киев, както и конфликт в бизнеса.

Експерти, цитирани от LifeNews са убедени: властите в Киев отстраняват неизгодните за тях украинци, които е възможно да разполагат с компромати срещу действащото правителство. През последните няколко месеца в Украйна при странни обстоятелства загинаха няколко високопоставени държавни служители, в това число и от обкръжението на бившия президент Виктор Янукович.

Съпредседателят на народния фронт на „Новорусия“ Константин Долгов заяви, че в близко време можем да очакваме нови съобщения от Украйна за странната смърт на хора, близки до бившия президент на страната.