Заснеха редки кадри на любовна игра на изчезващия амурски леопард

Заснеха редки кадри на любовна игра на изчезващия амурски леопардЗа първи път в историята на видеонаблюдението на амурския леопард в дивата природа, учените разполагат със снимка  на любовните му игри, съобщава РИА-Новости

Кадрите са от националния парк „Земята на леопарда” в руската далекоизточна област Приморие. Истински ценните кадри са направени в северните гори на националния парк.1498601489

Става въпрос за любовните игри на леопард под номер Leo 64M и неизвестната му партньорка. Leo 64M е на около три години и вероятно това е първата му двойка – около тази възраст тези котки достигат полова зрелост.

Не е изключено младият леопард да е откраднал „девойката” под носа на възрастните и опитни самци, живеещи наблизо, се казва в съобщението от „Земята на леопарда” По време на лятната проверка на шестмесечната работа на автоматичните камери учените установили, че кадрите са от началото на пролетта.

Според експертите обикновено срещата на партньорите от продължава около пет дни, след което те рязко губят интерес един към друг. Бременността продължава 90 дни, а при благополучно раждане на свят се появяват 1-3 котенца, в чието възпитание бащата няма пряка роля.

По данни от открити източници в интернет амурският леопард (Panthera pardus orientalis) е хищен бозайник, подвид на леопарда. Той е един от най-редките представители на семейство Котки с около 40 екземпляра в дивата природа. Местообитанието му е в планински райони на тайгата и гори в умерения климатичен пояс в Далечния изток близо до брега на Японско море в граничен район на три държави – Русия, Китай и Северна Корея.

Международният съюз за защита на природата приема амурския леопард за критично застрашен вид с висок риск от изчезване.