Заседание на Националния съвет на НД „Русофили“

Национално движение „Русофили“ настоява България да включи инициатива за отмяна на санкциите срещу Русия по време на предстоящото за страната ни Председателство на Съвета на Европейския съюз. В позиция, приета на днешното заседание на Националния съвет на движението, се настоява също държавните институции да предприемат мерки, с които да се инкриминират антисемитските прояви, посегателствата срещу антифашистки паметници и насаждането на омраза.

Движение „Русофили“ вижда пряка връзка между ескалацията на политическата конфронтация в страната и приетия през октомври от Народното събрание Доклад за състоянието на националната сигурност, който определя Русия като „източник на регионална нестабилност“ и заплаха.

Тази оценка е в пълен разрез с мисленето на българския народ и с националните ни интереси, се казва в позицията. В Движението са убедени, че като член на Европейския съюз България трябва да бъде мост за сближаване и диалог между Съюза и Русия, както и да помогне за преодоляването на антируската обсебеност, която за всички световни злини търси виновник в лицето на Русия.

Националният съвет утвърди насоки за работата на организацията през следващата година, насочени към укрепване и развитие на българо-руските отношения като цяло, както и за достойно отбелязване на 140-ата годишнина от Освобождението на България, в частност.

Националният съвет редуцира числеността на Изпълнителното бюро и  избра ново оперативно ръководство на движението. В него като секретар на организацията влиза световният, европейски и олимпийски шампион по борба Георги Мърков. За зам.-председатели бяха избрани Владимир Чучуев, Галина Стоянова – кмет на община Казанлък, Милен Чакъров, народният представител Станислав Станилов и Стоян Проданов.