Заради санкциите срещу Русия естонски фермери подариха на местните депутати 10 000 бутилки мляко

От браншовата организация на земеделските производители в Естония решиха да подарят на местните депутати в Талин 10 000 еднолитрови бутилки с мляко, съобщи ИТАР-ТАСС. Чрез тази нетрадиционна акция, фермерите се опитаха да привлекат вниманието на политиците към състоянието на млечния сектор в страната, който пострада и заради наложените върху Русия санкции.

„Нека всяка една от бутилките с мляко да ни напомня, как през последните две години някои от най-добрите крави в Европа бяха изнесени или отидоха за производството на месо“, заяви един от организаторите на акцията Вахур Тинисоо. Той поясни че с намаляване на поголовието от крави, се намаляват и работните места в селските райони на страната.

Още през 2015 година от местната браншова организация на млекопроизводителите алармираха, че страната ще понесе огромни загуби заради спада в цената на млякото с 1/3, след което ще последва унищожаване на стадата и банкрут на животновъдите. Според производителите основната причина за кризата в сектора са взаимните санкции, наложени от ЕС и Русия, както и отмяната на квотите. През юни дори премиерът на страната Таави Рийвас призна, че санкциите са обременителни за страната му. Съществуващата забрана за внос на естонска аграрна продукция на руския пазар според него създава доста проблеми за местните фермери, защото страната му географски се намира най-близо до Русия.

По данни на департамента по статистика на Естония, през 2015 година експортът към Русия е паднал с 35% или с над 400 млн. евро.