Започна четиристранната среща в Женева за Украйна

Представители на Русия и Украйна седнаха на масата на преговорите в присъствието на западни представители, за да търсят изход от задълбочаващата се криза в бившата съветска република.

Малко преди това руският президент Владимир Путин обвини властите в Киев, че тласкат страната към бездна. По-рано днес трима проруски сепаратисти бяха убити при сражение с украинската армия в югоизточния пристанищен град Мариупол. Насилието показа спешността на преговорите, в които ще участват външните министри на Русия, САЩ, ЕС и Украйна.

Всяка страна пристига на срещата въоръжена с конкретни искания, което може да направи разговорите между руския външен министър Сергей Лавров, украинския му колега Андрей Дещица, американския държавен секретар Джон Кери и върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън изключително трудни.

Вашингтон и Киев целят да накарат Москва да изтегли бойците си, а САЩ предупредиха Русия, че рискува нови санкции, ако не направи отстъпки. Москва обаче категорично отрече да е изпращала елитни специални сили в Украйна, за да провокират безредици. Разузнаването в Киев обаче заяви, че същите агенти, които наблюдавали завземането на Крим миналия месец, сега координирали безредиците в Югоизточна Украйна.

САЩ и ЕС вече наложиха санкции на ключови руски и украински политици и бизнесмени, включително членове на най-близкото обкръжение на Путин. Но ако срещата се провали, западните страни са готови да наложат още по-тежки икономически и финансови санкции на Москва с цел да нанесат удар на вече изпитващата затруднения руска икономика. /АФП

error: Съдържанието ни е авторско!