Започна строителството на втори етап на АЕЦ „Куданкулам“

     Церемония по изливане на бетона за основната плоча на сградата на реакторното отделение на Трети енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“ даде официален старт на строителните дейности на площадката, което е вторият етап от изграждането на атомната електростанция.

         Взаимодействието в областта на мирния атом е една от ключовите сфери на руско-индийското сътрудничество. В съвместен документ – „Стратегически обзор за укрепване на руско-индийското сътрудничество в областта на мирното използване на ядрена енергия“, се предвижда в Индия до 2020 г. да бъдат изградени не по-малко от 12 енергоблока по руски проекти.

         „Имаме намерение и в бъдеще да споделяме с Индия опит в този важен отрасъл, който да помогне за гарантирането на енергийната безопасност в приятелската страна“, подчерта президентът на АО ИК „АСЭ“ Валерий Лимаренко. „Оборудването на АЕЦ „Куданкулам“ с наша помощ е проект флагман. В края на 2016 г. и в началото на 2017 г. нашата компания осъществи окончателното предаване на Първи и предварителното издаване на Втори енергоблок на централата на Възложителя и с тържествена церемония посвети тези енергоблокове на индийския народ. Днес започваме строителството на Трети и Четвърти енергоблокове“, съобщи Лимаренко.

         По традиция, изливането на първия бетон е ключово събитие при строителството на атомна електроцентрала. „От този момент, от първия бетон, започват да текат сроковете за изграждането на енергоблоковете на централата, определени в договорните задължения. Това събитие се явява старт на пълномащабно строителство, топло- и електромонтажни дейности на площадката, работа по окомплектоването на руското оборудване“, сподели вицепрезидента по проектите за Южна Азия Андрей Лебедев.

         На 19 юни 2017 г. Съветът за регулиране на ядрената енергия (AERB) даде разрешение на Индийската корпорация по атомна енергия (NPCIL) за изливането на първия бетон на Трети и Четвърти енергоблокове на АЕЦ „Куданкулам“.

         В началото на този месец, на 1 юни, в Санкт-Петербург, по време на Осемнадесетата ежегодна руско-индийска среща, групата компании ASE и Индийската корпорация подписаха Генерално рамково споразумение за изграждането на третия етап от АЕЦ „Куданкулам“. Беше подписан още и междуправителствен кредитен протокол, според който Русия е отделила кредитни парични средства за доставка на оборудването и документацията за изграждането на третия етап на централата. Споразумението предвижда конструкцията на Пети и Шести блок на АЕЦ „Куданкулам“ като трети етап от строителството на централата. Документът определя още ангажиментите на двете страни, стойността на проекта и други важни условия за съвместното сътрудничество.kkaes-3

Справка:

         В рамките на Споразумение между правителствата на Руската Федерация и на Република Индия за сътрудничество при оборудването на допълнителни енергоблокове на атомната електростанция на площадката на „Куданкулам“, както и за оборудване на АЕЦ по руски проект на нови площадки в Индия, подписано на 5 декември 2008 г., страните пристъпиха към план за реализация на проекта за Трети и Четвърти блок на АЕЦ „Куданкулам“. Всеки от тях е с реакторна установка ВВЕР-1000 МВт. През юли 2012 г. е подписан протокол към споразумението, свързан с условията за предоставяне на кредит от руска страна за оборудването на Трети и Четвърти блокове на централата. През март 2013 г. правителствени организации в Индия одобриха реализацията на проекта, а на 10 март 2014 г. бе подписано споразумение за изграждането на блоковете. През януари 2016 г. индийският регулатор издаде разрешение за начало на строителството. В момента се работи по изграждането – подготвят се изкопните дейности за фундамента, построено е административното здание. ASE започна с доставката на проектната документация, оборудването и материалите.

         В основата на АЕЦ „Куданкулам“ е заложен проект на АО „Атоменергопроект“ с блокове ВВЕР-1000 МВт, който напълно удовлетворява изискванията на съвременните нормативно-технически документи на Русия, МААЕ и е сертифициран съобразно EUR изискванията.

         АЕЦ „Куданкулам“ се намира в щата Тамил Наду в Индия, изградена в рамките на руско-индийското споразумение от 20 ноември 1988 г. и допълнението към него от 21 юни 1998 г. Главният изпълнител, в частта на работното проектиране, доставката на оборудването и техническо съдействие, е АО „Атомстройекспорт“. Главният проектант е АО „Атоменергопроект“, а Възложител е Индийската корпорация по атомна енергия NPCIL.