Започна срещата между Путин и Ердоган

Срещата между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган започна в Константиновския дворец в Стрелна край Санкт Петербург, предаде ТАСС.

Първи в залата пристигна Путин, а няколко минути по-късно и Ердоган. В присъствието на журналисти лидерите на двете страни се поздравиха и си стиснаха ръцете.

Путин и Ердоган направиха кратки изявления за темата на предстоящите преговори, след което срещата продължи без присъствието на пресата.

„Знаем, че равнището на нашите отношения през миналата година падна до безпрецедентни нива“, заяви Путин малко, след като прие Ердоган и турската делегация.

На свой ред турският президент благодари на руския си колега за възможността за срещата. Той заяви, че според него отношенията с Русия са тръгнали в положителна посока. По думите му сътрудничеството между Москва и Анкара ще допринесе за разрешаването на много проблеми в региона.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призна, че се е зарадвал на обаждането на руския си колега Владимир Путин след опита за преврат в Турция. „Много се зарадвахме на вашето позвъняване след неуспешния опит за преврат, посочи той и допълни, че митингът в неделя показал, че турският народ е против подобни действия. Вярвам, че добрите отношения между нас ще помогнат за преодоляване на проблемите в региона“, подчерта Ердоган.

В тази връзка руският лидер отново потвърди позицията на Русия, която винаги се обявява срещу антиконституционните действия.

„Ние ви позвънихме да изразим подкрепата си във връзка със сложната вътрешнополитическа ситуация. Знаете нашета принципна позиция срещу всякакви противоконституционни действия. Изразяваме надежда, че под вашето ръководство турският народ ще се справи с трудната ситуация. Ще имаме възможности да говорим по широк кръг въпроси от взаимен интерес и възстановяване на отношенията“, поясни руският президент.

Срещата между Ердоган и Путин започна с около 1 час закъснение, след като беше запланувана за 13 часа. Разговорите се провеждат в Константиновския дворец при изключително засилен журналистически интерес – близо 200 журналисти са акредитирани за отразяването на срещата.

След края на преговорите се очаква пресконференция на двамата президенти, след която Путин и Ердоган ще се срещнат с турския и руския бизнес.

В делегацията на Ердоган влизат съветникът на президента Мехмет Шишмек, външният министър Чавушоглу, министърът на туризма и културата Наби Авджи, на икономиката Нихат Зейбекчи, на земеделието Фарук Челик и на енергетиката Берат Албайрак.

Според медиите в делегацията има и един „сюрприз“ – шефът на националното разузнаване Хакан Фидан.

От руска страна в преговорите участват външният министър Сергей Лавров и помощникът на президента Юрий Ушаков.