Започна срещата на политическите лидери в Минск

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев заяви на срещата в Минск, че Митническият съюз (МС) трябва да участва в предоставянето на хуманитарна помощ за Украйна. Той смята, че по време на оказването на хуманитарна помощ трябва да бъде обявено примирие,предаде ИТАР-ТАСС.

Назарбаев подчерта, че международната общност трябва да окаже помощ на Украйна за предотвратяване на икономическия колапс на страната. Той смята, че срещите във формат ЕС-Украйна-МС трябва да станат редовни.

Същевременно, президентът на Украйна Петро Порошенко се надява, че консултациите във формата ЕС-Украйна-„Евразийската тройка” ще спомагат в търсенето на диалог, в това число по въпросите за икономическо сътрудничество. Това той заяви на срещата в Минск с еврокомисаря по външната политика Катрин Аштън.

Той подчерта, че подписването от Киев на споразумение за асоцииране с ЕС не носи никакви рискове и загуби на съседните страни. Порошенко увери, че през септември Киев ще ратифицира документа. Украинският президент е убеден, че назначаването на парламентарните избори на 26 октомври няма да станат пречка за ратификация на споразумението.

От своя страна, президентът на Русия Владимир Путин заяви, че загубите за икономиката на Русия от изпълнението на Украйна на Споразумението за асоцииране с ЕС, може да достигнат повече от 100 милиарда рубли. Той подчерта, че ще бъде нанесен удар на цели сектори на промишлеността и селското стопанство. По думите му, загуби също ще понесат Беларус и Казахстан. Той подчерта, че благодарение на нулевите мита на Украйна върху вноса от ЕС, ще има значителен ръст на доставките на европейски стоки на украинския пазар. Става дума за около 98% от стоките. Путин смята, че не трябва да се игнорира и рискът от незаконен реекспорт на продукти от ЕС като украински стоки на общия пазар на Митническия съюз.

Руският президент подчерта, че Русия няма нищо против другите държави да участват в различни съюзи, но само не за нейна сметка.

Според руския президент, загуби ще понесат не само споменатите по-горе страни, но и самата Украйна. 165 милиарда евро за 10 години ще струва на украинската икономика преходът към стандартите на ЕС. По думите му, ще бъдат загубени партньорските връзки със страните от Митническия съюз в промишлеността, финансите, селското стопанство и транспорта. Също така, Владимир Путин заяви, че за да защити руския пазар, Москва ще бъде принудена да отмени преференциите за украинския внос и да въведете стандартен режим на търговия в условията на споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС. Това ще бъде направено в пълно съответствие с положенията на Споразумението на ОНД за зоната на свободна търговия и нормите на СТО.