Започна решаващата битка за Донбас

Руският президент Владимир Путин проведе оперативно съвещание с постоянните членове на Съвета за сигурност на Русия. „Състоя се детайлно обсъждане на ситуацията в Украйна, която стремително се влошава след като президентът Порошенко даде заповед за изход от режима за прекратяване на огъня“, заяви прессекретаря на руския държавен глава Дмитрий Песков.

Според експерти, примирието, което всъщност бе не нещо друго, а просто прегрупиране на силите на киевските наказателни групировки и подготовка за ново настъпление, вече е приключило и започва нова мащабна атака на Донбас.

Към днешна дата общата численост на украинската групировка наброява 45 000 души, разполагащи с повече от 400 оръдия и почти 150 танка.

Както и преди, на първо място се цели връщането на контрола над цялата държавна граница с Русия. В близките часове именно в тези райони ще се разразят най-активните и ожесточени бойни действия. Можем да очакваме масово и активно използване на танкови части, с помощта на които командването ще се опита да превземе основните пунктове на границата и да изолира Донбас от Русия.

Едновременно с това, украинското командване ще се опита максимално да използва превъзходството си в артилерията и да нанесе удари върху опълченците в Донбас.

Президентът Порошенко и неговото обкръжение отлично разбират, че всичко е заложено на карта и именно затова настройват военното командване за максимална жестокост и безпощадност.

Всъщност, това настъпление е последният шанс за Киев да се опита да обърне хода на бойните действия на своя страна и да постигне победа. Ако и този сценарий не даде резултат, то ще стане пределно ясно за всички, че силовият вариант за разрешаване на конфликта е невъзможен, като това би довело до катастрофални за Порошенко последствия.

Основният коз на Киев сега е огромното превъзходство в артилерията и тежката военна техника, но от друга страна е очевидно, че наказателната групировка изпитва голям недостиг на квалифицирана и добре обучена пехота, без която прочистването и взимането под контрол на такива обширни територии е просто невъзможно. Освен това, действията на войската са сериозно усложнени от липсата на подкрепа по въздух. В същото време е явен и недостигът в Киев на информация и сведения за противника, което от своя страна сериозно изнервя командването и го принуждава да действа предпазливо.

На практика, именно днес започва ключовата битка за Донбас…