Започна „лов на вещици“ срещу руски журналисти в Украйна

Руски журналисти останаха на прага на Киев. По-рано днес стана известно, че в Украйна не пускат и журналистите на руския телевизионен канал LifeNews Жана Карпенко и Александра Улянова. Това гласи съобщението на официалния сайт на медията.

«Репортерите от LifeNews Жана Карпенко и Александра Улянова не се допускат на територията на украинската столица, въпреки факта, че са дошли по официална покана на Киев за съдебно заседание по делото за нападение срещу тях на факелното шествие на 1 януари“, се казва в съобщението. Съобщава се, че на журналистките е наложена забрана да използват телефон и Skype.

Друга руска журналистка от телевизионния канал НТВ Ина Осипова, също не бе допусната на територията на Украйна. Цяла нощ тя прекарала в чакалнята на летището в Киев без паспорт. С пристигането й в украинската столица служителите на летището са иззели паспорта с обещание да го върнат, но минути преди полета й за Русия.

Припомняме, че по-рано в Киев Службата за сигурност на Украйна без причина задържа руски журналисти от телевизионния канал „Первый“ Елена Макарова и Сергей Коренев и журналист на НТВ Андрей Григориев. Украинските служби са иззели камерите, телефоните и друга фото техника. Преди задържането, руските журналисти отразявали факелното шествие на националистите в Киев. На шествието се скандирали нацистки лозунги добре познати на Европа от времето на Хитлер и всичко това е в навечерието на честването на 70-годишнината от Победата над фашизма към което се подготвя цяла Европа.

Но терорът срещу руски журналисти в Украйна не е от днес. Припомняме, че преди седмици в град Николаев представители на Службата за сигурност на Украйна са задържали журналист от руска информационна агенция „Невски новости“ (Санкт Петербург) украинският гражданин Андрей Захарчук. Тогава срещу него бе образувано наказателно дело по параграф 111 алинея 1 на Углавния кодекс на Украйна – „държавна измяна“. При това, че 25-годишният Захарчук живее и работи в Санкт Петербург, където е отразявал само спортни и културни новини от града. В Украйна той заминал за да снима обикновените хора, без никакви политически намерения. Миналата седмица по време на размяната на пленени в ЛНР, украинските спецслужби разменили Захарчук срещу украински военнопленник.