Започна каспийската среща на върха в Русия

Започна каспийската среща на върха в Русия

Публикувано от:

За първи път на руска територия се осъществява 4-та среща на върха на каспийските държави. На 29 октомври президентите на Русия, Азербайджан, Иран, Казахстан и Туркменистан се събраха в Астрахан по въпроса – как да използват богатствата на Каспийско море. Както съобщават от Кремъл, по резултатите от преговорите лидерите ще приемат политическо заявление за юридическия статут на Каспийско море.

В течение на дълги години този статут се определяше от споразумения между Иран и СССР. След разпадането на последния в региона се появиха пет независими държави и много от предишните договорености загубиха актуалност. Вече над 20 години страните водят преговори по въпроса, как да се действа в новите условия.

Правният статут на Каспийско море е главна тема на обсъжданията на открилата се в Астрахан 4-та Каспийска среща. В Москва очакват, че срещата ще стане пробив в преговорния процес за статута и разграничаването на акваторията на Каспийско море. Съгласуването се провежда вече повече от 15 години.

По резултатите от срещите се планира политическо заявление на президентите, което ще стане основа на бъдещата Конвенция. Става дума за разграничаване на зоните за риболов, строителството на транскаспийски тръбопроводи, добиване на въглеводороди и осигуряване на безопасността на региона.

Въпросите са много и всяка от страните предлага свои отговори, изхождайки от собствени интереси. Русия се придържа към следната позиция: Уникалното затворено Каспийско море следва да има и особен юридически статут. Главният принцип, според Русия, е „разграничаваме дъното за овладяване на недрата, а водата е обща“. Предлагат се зони за национална юрисдикция до 25 мили, а акваторията извън тях да е обща. Азербайджан и Казахстан подкрепят руската апозиция, но Иран до последно време имаше друго становище: в Техеран смятаха, че морето следва да се раздели на пет равни части. Съдейки по някои предпазливи изказвания на страните, позициите на Русия и Иран са се сближили след неотдавнашното посещение в Москва на министъра на външните работи Мохамад Зариф.

Планира се подписване на три споразумения. Освен договора за реда на взаимодействието при извънредни произшествия на морето, ще бъде подписан документ за уреждане на въпросите с добива на биоресурси и сътрудничество в сферата на хидрометеорологията.

На тази среща едва ли ще бъде подписана конвенция за статута на Каспийско море в окончателен вид, но в Кремъл разчитат, че документът може да бъде утвърден на следващата среща. А по резултатите на този форум лидерите на страните планират подписване на политическо заявление, което да фиксира постигнатите договорености. Важна точка на това заявление ще стане каузата за недопустимост от присъствие на Каспийско море на Въоръжени сили на нерегионални държави.