Започва тежка година за руската икономика

Очаква се доходите на населението да намалеят с 20 процента
Почти всички в Русия са наясно какво се случи миналата година с рублата и цената на петрола. Руснаците веднага започнаха да си спомнят предишни кризисни години и да гадаят каква ще бъде сегашната криза и какво ги очаква през новата 2015 година. От цената на петрола зависи и съдбата на рублата и на руската икономика като цяло. Еднозначна прогноза днес никой не се осмелява да даде.

Цената на петрола

Според анализаторите, които се придържат към песимистичните сценарии, предвиждат от сегашните 60 долара за барел цената да падне до 40 долара, която да се задържи през цялата година. Те не изключват дори шоков срив до 30 и 20 долара макар и за кратък срок. Към такава мрачна прогноза подтиква нежеланието на страните от ОПЕК да повлияят на цените, макар че са в състояние да го направят. Песимистите се опират и на факта, че производството на черното злато продължава да расте, докато търсенето на пазара намалява.

По-спокойно гледат на бъдещето и онези експерти, които виждат добър знак в лекото повишение на цените на нефта в последните дни на декември. Котировките се повишават на фона на очакванията за съкращаване предложенията на петролния пазар в резултат от изостряне на конфликта в Либия.
По-оптимистичен за 2015 г. е погледът на анализаторите, според които средната за годината цена ще бъде около 80 долара за барела, като не изключват кратковременни спадове до 30 - 40 долара. Руският министър на енергетиката Александър Новак смята цената от 80 - 90 долара за барел за справедлива и допуска, че тя може да бъде постигната не по-рано от средата или дори края на годината, когато бъдат спрени скъпите и нерентабилни при ниските цени петролни проекти, като добива на шистов нефт.

Главният фактор, на който обаче оптимистите разчитат, са нагласите на богатите арабски страни от ОПЕК, които към края на 2015 г. сами очакват възстановяване на котировките в рамките на 70 - 80 долара за барел. Преди две седмици саудитите дадоха добър сигнал за петролния пазар: техният бюджет за новата година е разчетен на базата 80 долара за барел. Това означава, че най-големият играч иска отскок на котировките. Саудитският министър на нефта Али Ал Наими открито заяви: „На 100 процента съм уверен, че цените ще тръгнат нагоре. Те нямат друга посока на движение освен нагоре“. Наред с всички тези „пазарни“ фактори има и други не по-малко мощни - геополитически и военни, или намесата на спекулативните капитали. Всеки един от тях може „да разгорещи“ петролните котировки.

Съдбата на рублата

Тя е неразривно свързана с цената на „черното злато“, макар в момента руската валута да е силно подценена и нейният курс да не съответства на сегашните петролни цени. Ако се вземат предвид данните по платежния баланс и другите макроикономически индикатори, справедлив би бил курс по-нисък от 45 рубли за долар, смятат финансисти. Годишната прогноза за рублата се оказва най-сложна за експертите. Още повече, че освен от движението на цената на нефта тя зависи от още много други фактори. Така например, Централната банка може още да повиши основния лихвен процент или да предприеме и други мерки, за които сега не се споменава. На финансовия пазар може да се появи и значителен обем чужда валута, доставена от печалбите на компаниите износители. Тогава националната парична единица бързо може да достигне стойност, при която доларът ще се купува за 52 рубли.

Някои агенции за икономически прогнози очертаха доста песимистичен график за движението на курса на рублата до края на март. В началото на януари се предвижда курс 57,12 рубли за долар и 65,69 в края на месеца. През целия период доларът епизодично може да пада до 48,55 рубли. В това време еврото ще се движи от 69,36 рубли в началото на месеца до 79,76 в края. През февруари средният курс на долара се очертава 70,62 рубли, а за еврото - 82,48 рубли. През март доларът вече ще струва 77,15 рубли, а еврото - 86,13 рубли.

Зигзаги на икономиката

И тук прогнозната картина е твърде мътна - налице са предпоставки за най-противоречиви сценарии. Напълно ясно е само едно: за руската икономика годината ще бъде трудна. Колко трудна ще бъде тя ще зависи от отговора на един въпрос: дали кризата ще се проточи две-три години, или признаците на оживлението и възстановяването ще се усетят още към края на годината. Такава предпазлива прогноза направи Владимир Путин и редица икономисти са съгласни с него.
По отношение на бюджета не всичко е така зле. Намаляването на доходите поради ниските цени на петрола се компенсира от девалвацията на рублата. Освен това бюджетът вече се преразглежда на базата на по-евтиния нефт. Бюджетът, разчетен в рубли, може да има сравнително скромен дефицит. Според някои наблюдатели при по-благоприятно стечение на обстоятелствата БВП ще се свие в рамките на 1 процент, инфлацията ще достигне 10,1 - 11 на сто, а дефицитът - 0,5 на сто. Наистина, от една страна, слабата рубла ще помогне на бюджета, но от друга - може сериозно да увеличи инфлацията и да понижи жизненото равнище.

Русия има доста стабилна „защитна възглавница“ и затова би могла да понесе сравнително безболезнено една-две трудни години. След това икономиката ще започне да се възстановява, защото не може да заобиколи законите. Това ще се случи дори независимо от факта дали петролът е евтин и дали санкциите продължават.
Експертните прогнози сочат, че през 2015 и 2016 г. руската икономика ще се преструктурира и нагажда към новите реалности и необходимостта от развитие на несуровинните сектори. В резултат от това още през първото тримесечие на 2017 г. икономическият растеж ще се осигурява за сметка на несуровинния експорт и вътрешното търсене, а това от своя страна ще засили бъдещата макроикономическа стабилност. Ако санкциите бъдат отменени, процесите ще се развият още по-бързо.

Предишните кризи

Не е много коректно да се сравнява сегашният кризисен период с кризите през 1998 г. и 2008 г., смятат икономистите. Първата бе свързана с краха на съществуващата дотогава финансова система, с девалвацията на рублата и тежките последици във всички отрасли. Втората се дължеше на външни фактори - кризата във финансовата система в развитите страни и конкретно в САЩ. Кризата, която се очертава през 2015 г., бе напълно предсказуема. Още през 2012 г. и до края на 2013 г. Русия постепенно забавяше своето развитие. Още тогава бе ясно, че растежът на БВП ще бъде в рамките на 1 и 3 процента, което все още не е рецесия, но е сериозен провал в развитието.

„Това, което сега става с икономиката, все още не е пълноценна криза, а предкризисен период. Очевидно вече никакви мерки не са в състояние да върнат чуждите валути към курса от началото на 2014 г.“, коментира пред в. „Взгляд“ зам.-генералният директор на консултантската компания HEADS Никита Куликов. Очакванията за отрицателен икономически растеж през тази година се подсилват от външните причини - рязкото падане на цените на петрола и санкциите, блокиращи достъпа до ресурсите на пазара на капитали. „Санкциите са само катализатор, а предпоставките бяха заложени по-рано и по-дълбоко: това са и неправилната фиксация на инфлацията през последните години, и огромните капиталови дупки в редица банки, и ценовата война на петролния пазар, и неприкритите политически амбиции на някои западни лидери - особено в САЩ, Франция и Великобритания, които искат да върнат статута на „световни лидери“ на своите държави, загубен още през XIX и XX век“, казва Куликов.

Днес положението не прилича на това през 2008 г., защото тогава пазарите бързо се оправиха от шока и не само петролът, но и металите се върнаха до предишното си равнище. Сега ситуацията прилича повече на епизодите в световната икономика от началото на 90-​те години, когато повишеният добив за дълго отхвърли цените на петрола до много ниски нива и това състояние продължи дълго: от 1980 г. до края на 90-​те години. Сега цените на петрола падат по-бързо, но и по-бързо ще се стабилизират, за което няма да се необходими 10 - 12 години, както тогава.

Същевременно потребителската криза през тази година може да се окаже по-дълбока и продължителна, отколкото през 2008 г. Особено силно тя ще се усети през пролетта. През първото полугодие инфлацията ще достигне 15 - 20 процента, през второто ще се забави до 12 процента. Покупателната способност на населението ще намалее с 20 на сто, предвиждат експертите.

Те съветват потребителите да не унищожават своите „защитни възглавници“ с излишни харчове, а да се ограничат само с най-необходимото. Винаги трябва да се помни, че в момент на кризи банките по-трудно отпускат кредити при това с високи лихви, предупреждават финансистите. Прогнозата е след година-две ситуацията да се промени - цените на петрола ще се върнат към комфортните си стойности, а икономиката на Русия успешно ще се преустрои./ в. Русия днес