Започва специална среща на НАТО и Украйна за кризата в Донбас

По молба на Киев посланиците от 28-те страни от НАТО и Украйна се събират на специална среща, за да обсъдят новия взрив от насилие в Източна Украйна. Очаква се след срещата генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг да даде пресконференция.

Съветът за сигурност на ООН се събира тази вечер в нов опит да сложи край на ескалацията на конфликта в Източна Украйна.

След ракетната атака, която отне живота на 30 жители на Мариупол, президентът на САЩ Барак Обама обеща да засили санкциите срещу Русия.

Същевременно полският президент Бронислав Коморовски призова ЕС да обмисли налагането на по-строги санкции срещу Русия.

Заплахите на Запада за нови санкции представляват неоправдан „икономически шантаж“, заяви говорителят на президента Путин Дмитрий Песков. По думите му, новите заплахи са единствено и само „разрушителни“.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че никой няма намерение безогледно да налага санкции на Русия. Според Щайнмаейр обаче нападението срещу Мариупол представлява значителна промяна в ситуацията, на която Европа трябва да реагира.

По-рано министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров обвини Киев за подновеното насилие и цивилните жертви в Източна Украйна. Според първия руски дипломат единственият път за решение на кризата е прекият диалог: „Мирният процес трябва да се възобнови. И затова ние полагаме съответните усилия. На първо място, най-сетне да започне пълноценен, устойчив, пряк диалог между Киев и опълченците“./ БНР