Започва “квотното” разселване на мигранти

Започва “квотното” разселване на мигранти

Публикувано от:

Започва квотното разселване на мигранти в страните от Европейския съюз. Първите, обхванати от схемата, ще бъдат 16 еритрейци, които ще бъдат прехвърлени от Италия в Швеция, съобщи glasove.com.

Междувременно Европейският съюз се ангажира да помага на балканските страни и съседите на Сирия, които са засегнати от бежанския поток към Европа, като същевременно поиска сътрудничеството им за споделяне на бремето от мигрантската криза, съобщава БНР.

Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини призова да се намерят “общи отговори и общи решения на едно общо предизвикателство”.

В заключителната декларация ЕС обещава по-голяма финансова помощ, но иска да се отворят нови регистрационни центрове, да има ефикасен граничен контрол и да се води борба с организирания трафик на хора.

По данни на ООН от началото на годината по “Балканския път” в Европа са пристигнали 428 000 души. Очаква се Съветът за сигурност на ООН да гласува дали да одобри европейската морска операция, чиято цел е да бъдат прехващани кораби и арестувани трафиканти на хора в международните води между Италия и Либия.