Запознайте се с „Фалкатус” и „Тигър” – последната дума на руската военна техника [видео]

Последните чудеса на руската военна инженерна мисъл бяха представени от руските специални части по време на антитерористична операция в Дагестан. Нападателните превозни средства „Фалкатус” и „Тигър”, които бяха пазени в тайна до скоро, най-накрая бяха уловени в действие и то за възхищението на всички.

Специалната операция, извършена в покрайнините на Макачкала по-рано тази седмица, завърши с неутрализирането на трима членове на терористична клетка. Но освен този подвиг, светът за първи път видя двата най-нови бронирани, многоцелеви джипа, които се обсъждат от военните ентусиасти и блогъри години наред.

Новото модифицирано бронирано превозно средство „Тигър” спира дъха със своето външно изпълнение, докато изстрелва снаряд или димна граната срещу терористите, които се крият в една къща. Новата версия на руските нападателни бронирани машини е снабдена с оръдейна кула, която предоставя 360-градусов изглед. „Тигър” е проектиран специално за ФСБ и в частност за операции в гъсто населени градски райони.

За разлика от основната му версия, новият „Тигър” е снабден с по-мощен двигател и допълнителна броня. Новите комуникационни и животоподдържащи системи са добавени, за да увеличат безопасността на войниците и шофьора.

Записът показва и „Фалкатус” – бронирана машина, която доскоро бе известна като „Отмъстителят”. Никой не знае точните характеристики на новата тайна военна машина, но специалистите смятат, че в нея могат удобно да оперират 10 човека.

Превозното средство позволява на войниците да седнат гръб в гръб, за да имат по-голяма видимост. Всички врати са снабдени с тесни прозорци, докато покривът над купето за войниците има кръгъл отвор, като много от наблюдателите предполагат, че може да бъде използван за инсталирането на оръжие, ако се появи ситуация, която го изисква.

„Тигър“

V-образният корпус, който прилича на Батмобил, е снабден с бронирани прозорци и предно стъкло, за да разсейват по-добре ударните вълни на експлозиите. Автомобилът разполага с броня клас 6А за по-добра балистична защита. Превозното средство има и отвори за стрелба отстрани и в задните врати.

Твърди се, че „Фалкатус” разполага с двумостово шаси, подобно на състезателния модел, който използва „КАМАЗ” в рали Дакар. Шофьорът на „КАМАЗ” и седемкратен шампион в рали Дакар Владимир Чагин е участвал в тестовите изпитания на бронираната машина.

Смята се, че са конструирани няколко различни версии на „Фалкатус”. Въпреки, че спецификациите на автомобила остават тайна, блогъри вярват, че 12-тонното превозно средство разполага със 730 конски сили, които му позволяват да достигне 200 км в час.

„Фалкатус” дебютира пред обществеността, когато президентът Владимир Путин инспектира най-новите автомобили, предназначени за специални операции на ФСБ през февруари в Москва. Президентът също така провери и бронираната машина „Викинг”, произведена от „КАМАЗ” и базирана върху модела “КАМАЗ-4911 Extreme”, който е проектиран за международни състезания като рали Дакар, както и бронирано пустинно бъги със седалки, характерни за състезателен автомобил.

Източник: fbr.bg