Заплаха ли са за Европа спрените газови доставки за Украйна

Автор: Леонид Хомерики.

В края на ноември руският „Газпром“ прекрати доставките на газ за Украйна, тъй като страната вече е получила предплатените обеми от „синьо гориво“. Но експертите са на мнение, че този път ограничението на доставките няма да доведе до сривове в транзитирането на газ за Европа: енергийните отношения между двете страни достигнаха ново ниво.

Руският газов монополист „Газпром“ прекрати доставките на газ за Украйна на 25 ноември тази година. Това заяви ръководителят на компанията Алексей Милер, съобщи агенция „Интерфакс“. Според думите му украинската страна вече е получила заплатените обеми газ, а нови пари не са постъпвали. При тази ситуация украинците вече са започнали да използват газовите си запаси от подземните си хранилища. Нещо повече, премиерът на Украйна Арсений Яценюк дори заяви за пълното прекратяване на закупуването на газ от Русия. При това, газовите доставки представляват само част от глобалната енергийна криза между двете страни.

Газовите доставки

Шефът на „Газпром“ Алексей Милер уточни за агенция „Интерфакс“, че Украйна не е успяла пълноценно да се подготви за зимата, и решението да се откаже от руските доставки крие сериозни рискове за газовите потребители. „Обективно, със закупените от Украйна обеми, газът може да бъде достатъчен за страната само в случай на много топла зима“ – заяви за „Руски дневник“ Иван Капитонов, доцент в Института за държавна служба и управление РАНХиГС – институт, близък до руското правителство. Според думите на Капитонов, когато настъпят студените периоди, на страната ще ѝ са потребни големи обеми газ и никой няма да може да доставя в съседна Украйна газ на себестойност. Капитонов е на мнение, че закупуването на газ с предплата от Украйна ще може да бъде възобновено през януари 2016 г., в зависимост от метеорологичните условия.

„Газовият въпрос“ в отношенията между Русия и Украйна възникна почти веднага след разпада на СССР. Сложността се състои в това, че именно през украинска територия преминават основните доставки на газ за Европа. Затова, според думите на водещия експерт в управленската компания „Финам Менеджмент“ Дмитрий Баранов, ако в миналото Украйна не си плащаше газа, тя започваше да отклонява от транзитния газ. Това вече се случи през януари 2006 г., когато Украйна не заплати доставения газ и започна да взема от газа, предназначен за европейските потребители. По късно фактът на принудително отклонение на газ бе признат от украинската страна. Това продължи чак до 2014 г., когато „Газпром“ премина на системата за предплата на газовите доставки за Украйна.

Въпросът с въглищата

За да изкара безпроблемно зимата, на Украйна са ѝ необходими не само газ, но и въглища, с които работят електростанциите на тази страна. В близко бъдеще Русия може да прекрати доставките на въглища за страната в отговор на прекратените от украинските власти доставки на ток за Крим. Това бе съобщено от министъра на енергетиката на Русия Александър Новак в ефира на руската радиостанция „Вести FM“.

В частност, сътрудник от компанията „Укренерго“, която управлява украинската енергийна система, разказа за агенция ТАСС, че отоплителният сезон няма как да протече нормално без доставките на въглища от Донбас, тъй като 7 от 14-те електростанции в Украйна работят на въглища.

Впрочем, според експертите при всички положения стабилността на газоснабдяването за европейските потребители през предстоящата зима няма да бъде поставена под въпрос. Алексей Портански, професор от факултета по световна икономика и световна политика при Висшата школа по икономика е на мнение, че „независимо от съществуващите икономически проблеми, сривове в газовите доставки за Европа няма да има“.

 

Източник: Руски Дневник.

error: Съдържанието ни е авторско!