Запазване на паметта за Победата над нацизма като фактор за консолидация на Руския свят. Опитът на България

На 09 септември 2024 година в гр. Москва,  в чест на знаменателната дата, в „Дом русского зарубежья имени А. Солженицина „ се проведе международна научно-практическа конференция на тема : „ Запазване на Паметта за Победата над нацизма, като фактор за консолидация на Руския свят: Опитът на България“. Конференцията бе посветена на 80 годишнината от победата над фашизма в България и на 5 годишнината от ареста на българските русофили.

Мероприятието бе организирано от ЯРОО “ Болгаро-русское общество дружбы „ШИПКА“.

Единствената организация от България, която уважи мероприятието и  представляваше  Страната на този форум, бе Политическа партия „ Русофили за възраждане на Отечеството“ в лицето на заместник председателя и главен секретар Валентин Григоров. Той разви темата за нелепия арест на ръководството на НД Русофили, воглаве с Председателя на Движението Николай Малинов преди 5 години, като изнесе някои неизвестни факти около ареста. Част от говорещите припомниха това събитие в своите изказвания, като то бе застъпено и в по-голямата част от поздравителните адреси. „Уверено можем да кажем, че съвременното русофилство е съвременния антифашизъм.“ – изтъкна Валентин Григоров.

Конференцията председателства Здравко Димитров – Председател на Асоциацията за развитие на българската култура в РФ.

В президиума бяха и:

-Терьохин Сергей Филипович – председател на Ярославската областна обществена организация „Българо-руско дружество за приятелство „ Шипка ”

-Марина Юриевна Сорокина – ръководител на отдела по история на руската чужбина на „Дом русского зарубежья имени А. Солженицина“, кандидат на историческите науки.

Приветствени адреси поднесоха:

– Приветствено слово от представител на фондация „Руски свят“, прочетено от Татяна Вениаминовна Шличкова, заместник изпълнителен директор на фондацията.

– Приветствено слово от главния секретар на Международното движение „Русофили“ и почетен председател на Национално движение „Русофили “ – България Николай Малинов – прочетено от Валентин Григоров, главен секретар на ПП „Русофили за Възраждане на Отечеството“.

– Приветствено слово  от директора на фондацията на ветераните от дипломатическата служба Владимир Викторович Чхиквадзе , прочетена от Терехин. С.Ф.

– Приветствено слово от председателя на ОО „Съюз на приятелите на България” Владимир Азаров.

Само и единствено за да се получи пълна представа за мащаба и значимостта на Конференцията представяме списък на докладите:

  • Съветско-българското бойно братство през Великата отечествена война. България и Русия – заедно срещу хитлеризма – Николай Малинов , генерален секретар на Международното движение на русофилите, почетен председател на Национално движение „Русофили“ (България)
  • Георги Димитров – първият разобличител на фашизма. Лайпцигски процес 1933 – Крум Димитров – следдипломен студент в Държавния икономически университет (Санкт Петербург).
  • Антифашистка и партизанска борба в България (1941-1944 г. ) – Емилия Лазарова , доцент, доктор на историческите науки (България).
  • От изселването към съпротивата: руските емигранти в България през Втората световна война – Марина Юриевна Сорокина , завеждащ отдела по история на руската чужбина, „Дом русского зарубежья имени А. Солженицина“, кандидат на историческите науки.
  • Безкръвното навлизане на Съветската армия на територията на България и свалянето на фашистката власт през 1944г. Маршал Толбухин.- Кебриков Михаил Дмитриевич, кандидат на историческите науки, доцент на катедрата по обща история в Ярославския държавен педагогически университет.
  • „9 септември 1944 г. е дата, преобърнала историята на България – Татяна Викторовна Волокитина, д-р на историческите науки, завеждаща Отдела по история на Източна Европа след Втората световна война на Института по славянски изследвания на Руската академия на науките.
  • Участие на Българската народна армия в разгрома на нацистка Германия.- Кляус Марина Петровна, кандидат на историческите науки, изследовател в Института по етнология и антропология на Руската академия на науките.
  • „Българският генерал Стойчев – единственият чуждестранен генерал на Парада на победата в Москва през 1945 г.“ – Ирина Юриевна Глинская, – доктор на политическите науки, доцент в Руския университет за приятелство на народите.
  • Съветски военни гробове и мемориали в България. Благодарност и спомен днес. – Воробьова Надежда Николаевна, кандидат на историческите науки, 3-ти секретар на Историко-документалния отдел на Министерството на външните работи на Руската федерация.
  • „Преоткриване на България: впечатления на съветските войници от България през 1944 г.“ – Никита Гусев, кандидат на историческите науки, научен секретар на Института по славянознание на Руската академия на науките.
  • Реч – Анатолий Викторович Щелкунов, дипломат, член на Съюза на писателите на Русия, – чете Сергей Михайлович Прохоров, член на УС на СНЦ „Съюз на приятелите на България“.

След докладите бе проведена една изключително интересна дискусия, в която взеха участие почти всички от присъстващите.

По този достоен начин в Москва българи и руснаци отбелязаха  80-тата годишнина от 9-ти септември 1944 г.

 

Източник:

Запазване на паметта за Победата над нацизма като фактор за консолидация на Руския свят. Опитът на България

error: Съдържанието ни е авторско!