Западът се страхува, че Русия е изпратила в космоса „изтребител на спътници”

Западът се страхува, че Русия е изпратила в космоса „изтребител на спътници”

Публикувано от:

Западните космически агенции провеждат наблюдения за обект, изпратен в орбита от руска ракета, подозирайки, че той е противоспътникова система („изтребител на спътници”), пише Financial Times.

Обектът е обозначен като “Обект 2014-28E” на специализирания сайт, където може да се проследява движението на спътниците в орбита. Този обект е изпратен в космоса през май с помощта на руска ракета, която също така извела в орбита три военни спътника „Родник”, пише още изданието.

Според Financial Times, предметът, който в началото експертите помислили за космически отпадък, извършвал насочени движения около руските апарати. През изминалите почивни дни “Обект 2014-28E” се приближил към отломките на ракетата, с помощта на която бил изведен в космоса.

„Западните космически агенции провеждат наблюдение на загадъчния обект, изведен в космоса от руски военни, който поражда страх по повод подозренията във възраждането на прекратената от Кремъл програма за унищожаване на спътници”, пише изданието, според което командването на въздушно-космическата отбрана на Северна Америка е дало на “Обект 2014-28E” свое собствено наименование – “39765”.

„Какъвто и да е този предмет, то той изглежда като нещо експериментално, – смята специалистът в областта на космическата безопасност от британския Кралски институт за международни отношения Патрисия Люис. – Той може да има няколко функции, както граждански, така и военни. Възможно е, той да е оборудван за превземане на предмети или оръжие с кинетична енергия. А може да става дума и за кибернетична атака от един спътник на друг или за приглушаване на сигнали”, смята експертът.

„Способността да разрушава или да нарушава работата на спътниковите връзки на противника се разглежда като мощна част от военния потенциал след началото на „космическото преследване”, обаче след падането на „желязната завеса” много секретни разработки на съветски и американски учени бяха потулени тихомълком. В същото време, през последните години интересът към космическото въоръжаване са възроди”, отбелязва Financial Times.

„В миналото Русия бе сред най-големите привърженици на сключването на международен договор за прекратяване на разпространението на оръжие в космоса, но усилията й в тази насока не доведоха до резултати”, констатира британското издание.

Financial Times цитира думите на неназован руски военен експерт, според когото „на фона на бързото придвижване напред на другите страни и скорошното влошаване на отношенията между Москва и Запада, възраждането на програмата („Изтребител на спътници”) би имало смисъл”.