Западът се е примирил, че Крим ще остане руски

Западът се е примирил, че Крим ще остане руски

Публикувано от:

Екс президентът на СССР Михаил Горбачов смята, че Западът се е “примирил” с влизането на Крим в състава на Руската федерация. “Мисля, да. Според мен те се примираха”, заяви бившият съветски ръководител днес в интервю за “Комсомолска правда”, отговаряйки на въпрос, дали Западът се е примирил с това, че Крим ще остане руски.

На въпрос: “Одобрявате ли случилото се  в Крим и как е спазено международното право?”, Горбачов отговори: “Казах вече, че одобрявам, защото хората  почти единодушно  гласуваха ЗА.  Когато вървеше разпад на Съветския съюз, къде беше международното право? Оказва се, че Западът ни се довери тогава? Добре. Нека и сега да не намесват .”

Според него причина за днешната криза в Украйна е разпадането на СССР. “Още когато започна обсъждането на Беловежките споразумения, трябваше да се помисли и за проблема с Крим. Крим не трябваше да се откъсва от Русия, полуостровът е нейно дете”, подчерта Горбачов

В началото на ноември той участва в тържествата по случай 25-годишнината от падането на Берлинската стена и се срещна с канцлера на Германия Ангела Меркел. Тогава бившият съветски ръководител призова Русия и Европейския съюз да се помирят час по-скоро независимо от напрежението в техните отношения заради украинската криза.