Западът реализира чрез своите агенти в Украйна антируския си геополитически проект

Западът реализира в Украйна своя геополитически проект в ущърб на интересите на Русия. Това заяви в понеделник руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости.

„Може би, трябва да погледнем от друга страна на проблема със санкциите. Бе сформиран някакъв геополитически проект, който започна да се развива от Майдана в края на миналата година под абсолютно измислен предлог, когато на действащия президент бе отказано правото да получи допълнително време за изучаване на последствията от асоциирането с Евросъюза“, заяви Лавров.

„По-късно стана ясно, че това наистина е геополитически проект, насочен срещу това да присвои украинското геополитическо пространство, при това, да го направи в ущърб на интересите на Русия, руснаците и рускоезичното население на самата Украйна“, подчерта още руският министър.

За реализацията на своя проект към украинските власти САЩ изпратиха отдавнашните си агенти. Американският държавен секретар Джон Кери е разпределил ролите във властовата йерархия Порошенко-Яценюк-Кличко, съобщи руска телевизия. Това се е случило в Мюнхен, а стартът на силовата операция в Източна Украйна е организирана не от някой друг, а от шефа на ЦРУ Джон Бренън по време на тайното му посещение в Киев. Журналистите напомнят, че през юни Wiki Leaks публикува данни, съгласно които Порошенко е отдавнашен агент на САЩ, наричан „Our Ukraine Insider“. „Нашият украински източник Петро Порошенко е на балотаж за поста премиер-министър на Украйна“, цитира Wiki Leaks съобщение на Държавния департамент. През 2014 г. САЩ избра Порошенко, а той от своя страна предаде управлението на Украйна в ръцете на Вашингтон.