Западът призна, че е по-слаб военно от Русия

Западните военни признаха, че не биха издържали на сблъсък с руската военна мощ, пише РИА Новости, позовавайки се на немското издание Focus.

Focus е направил анализ на изказвания на представители на военните сили на няколко европейски държави и САЩ, на базата на които е изготвил заключението си.

Сред тях са думите на бившия главнокомандващ на ВВС на Великобритания Майкъл Грейдън, който заяви, че въоръжените сили на страната му не биха могли да се противопоставят на Русия в случай на военен конфликт, защото островът се е лишил от половината си военна мощ и е беззащитен.

С подобно изказване излезе и шведският генерал Сверкер Йорансон, който призна, че шведската армия е в лошо състояние и сама не би могла да се противопостави на Русия.

Немският сайт даже цитира думите на главнокомандващия на силите на НАТО в Европа ген. Филип Брийдлав, който поставя под въпрос възможността на алианса да отреагира подобаващо на военна заплаха.

Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен също е изразил съмнение, че Европа може съвсем сама да се защити от Русия, тъй като страните на Стария континент сериозно са орязали военните си бюджети.

Накрая Focus дава пример и с главнокомандващия войските на САЩ в Европа генерал-лейтенант Ходжс, който в свое интервю за The Wall Street Journal е заявил, че Русия има много добро въоръжение и продължава да го подобрява, докато военните разходи на Европа са „анемични“.