Западът изостава, Русия отчита скок в продажбите на оръжия

Руските производители на оръжия са отчели 20% скок на продажбите си през 2013 година благодарение на амбицията на Кремъл да модернизира армията си, съобщават от Шведския институт за изследване на мира (СИПРИ).

От института отбелязват, че през последните три години като цяло е отчетен спад на продажбите на оръжия на световния пазар основно заради изтеглянето на Вашингтон от Ирак и Афганистан, промените във военния бюджет на САЩ, както и икономическата криза в Европа.

Забележимото увеличение на продажбите на оръжия от руски компании през 2012 и 2013 година е заради непрекъснатите инвестиции във военни поръчки от страна на руското правителство през последното десетилетие, отбелязват от института.

В изследването са включени 100-те най-големи производителя на оръжия, които отчитат общо 2% спад на продажбите до 402 милиарда долара през 2013 година и 4% спад през 2012 година.

Продажбите на най-големите в света производители на оръжия в САЩ и Канада продължават да падат, докато картинката в Западна Европа е смесена – Франция отчита ръст (около 10%), Великобритания – без промяна, а Испания и Италия регистрират спад.

САЩ като цяло отчитат 4,5% спад на продажбите на оръжия. Броят на американските производители в списъка е намален от42 компании през 2011 година до 38 през 2013 година.

Изследването показва, че застоят в Европа се дължи навъзприятието за по-малка военна заплаха.

Руската Корпорация за тактически оръжия отчита най-високия ръст – 118%.

Иначе в топ 10 на компаниите, производители на оръжия, влизат: шест американски и четири европейски. Първи и втори са Lockeed Martin и Boeing.

Китай не е включен заради липса на информация.