Западът в легло с джихада

Автор: Руслан Йорданов.

Западна Европа беше свикнала да гледа на бягащите на джихад в Сирия хиляди свои младежи като на буйни хлапета, съблазнени от демоничната пропаганда на салафитите. Стотици отчаяни родители заминаваха за Източна Турция и дори проникваха в базите на „Ислямска държава“ в опити да отведат отрочетата си, закопнели да се прославят като воини мъченици на халифата.

Някои от тези юноши и девойки /една пета от тях са в училищна възраст/ бяха върнати с шамари и сълзи у дома, други преминаха през рутинни разпити в полицията, трети получиха условни или символични присъди. Европейските правителства решиха, че неуравновесените представители на идното поколение имат нужда най-вече от повече социални помощи, психотерапевти и рехабилитатори. Смяташе се, че някои от тези блудни синове вече са се самоизлекували от шахидската треска и ще се преродят като улегнали членове на западните общества. През февруари съдът в Антверп даде 12-годишна присъда на водача на най-мощната терористична мрежа в страната „Шариат за Белгия“ – Фуад Белкасем. Той лично е изпратил по бойните полета на изток стотици „живи бомби“, но неговите адвокати пледираха, че е невинен и със своята обществена дейност просто искал да отправи провокация към общество.

Един от питомците на Белкасем – Абделхамид Абаауд, устрои кървавата баня в Париж миналия петък. 27-годишният мароканец, роден и израснал в брюкселския квартал Моленбек, играе съществена роля в последните зловещи атентати в Брюксел и „Шарли ебдо“. В хода на разследването става ясно, че всичките досега идентифицирани камикадзета, жители на Брюксел и Париж, са всъщност ветерани от войната в Сирия. И седмината разпознати са се изявявали като дребни престъпници, преди да попаднат в ръцете на лукави имами и да се превърнат във „воини на халифата“.

Френските служби са получили информация от няколко чужди правителства за готвените покушения и след несполуката се оправдаха, че сигнали за планирани терористични актове на територията на страната пристигат ежеминутно и те нямат физически капацитет да проверят всички. Счита се, че радикализираните млади салафити във Франция са над 10 000, половината от тях са потенциални терористи. Над 1000 френски муджахидини трупат боен опит в Леванта днес. За да бъдат следени и подслушвани всички от тях, се изисква колосален кадрови и технически ресурс и френските власти обявиха, че набират хиляди нови служители за антитерористичните подразделения. Подобна е картината в почти всички западноевропейски страни, отгледали през годините влиятелни салафитски сцени и дали на Ислямска държава хиляди свои момци – експертните оценки за броя на европейските джихадисти варират между 20 и 30 хиляди души.

„Франция е във война“, уведоми света Франсоа Оланд. Малко по-късно и руският президент Владимир Путин потвърди, че пътническият самолет над Синай е бил свален от джихадистите. Париж и Москва дружно изпратиха бомбардировачите си да изсипват килими над Рака, столицата на халифата на Абу Бакр ал-Багдади. Паралелно с това се засили взаимодействието между руските и американските сили, атакуващи от въздуха цели на Ислямска държава. В същото време не остана тайна нежеланието на всичките супервоенни сили да пратят сухопътна войска срещу ИД. Обама подчерта, че наземната операция ще бъде грешка. От една страна, остават противоречията между САЩ и Русия на терена. Първите си партнират с местните сунитски режими, докато вторите поддържат шиитската ос – Иран, Багдад, Дамаск, Хизбулла, хутите в Йемен. Крайният резултат е, че всички покровители снабдяват протежетата си с огромни количества оръжие и пожарът на войната непрекъснато се разраства

Турция има отделен свой интерес, който възнамерява да прокарва, без да се съобразява с партньорските си отношения в НАТО или в двустранен план с Русия.

Дори и по чудо от небето халифатът да бъде разгромен, никой от компаньоните в Брюксел няма отговор какво да прави с хилядите войнствени салафити във вътрешния си двор. Нито има представя как да се справи с нарастващите антиимигрантски и антимюсюлмански нагласи в западноевропейските общества. Лесно е да засипеш с бомби Рака, но няма начин да бомбардираш брюкселския квартал Моленбек, известни места в Лондон или 19-и район в Париж, дал на света касапите на „Шарли ебдо“ – братя Куаши. Европейските власти е крайно време да спрат да третират джихадистите като сглупили капризни деца и трябва да започнат да гледат на тях като на това, което те искат да бъдат и са – вражески войници и „спящи клетки“ от терористи смъртници, готвещи се да осъществят масово изтребление над гяурите в собствените им столици. Засега обаче Брюксел по нищо не показва, че разбира реалността на обявената и започната война, участниците в нея и разположението на силите. Джихадът вече е само на няколко пресечки от сградите на Европейската комисия и Европарламента. Предстои урокът да бъде научен по трудния начин.

 

Източник: „Стандарт“.