Западни медии за Парада в Москва: Фестивал на съветската носталгия

Военният парада в Москва стана едно от централните събития в рамките на празнуване на победата над Нацистка Германия, затова привлече вниманието на много световни издания, предаде РИА Новости.

Чуждите журналисти не само дадоха своята оценка на демонстрираното на парада въоръжение, но и се опитаха да разберат какъв смисъл има за руснаците този празник.

The Washington Post пише, че Денят на Победата в Русия е празник на единението на нацията и той има за руснаците много по-голямо значение, отколкото за американците.

„За разлика от САЩ, които след атаката на Пърл Харбър бяха защитени от два океана, Русия във втората световна война изпита върху себе си цялата тежест от нахлуването на врага. След това Червената армия отиде до Берлин и изигра ключова роля в сваляне режима на Адолф Хитлер”, пише WP.

Малко по-друго мнение изразява американското издание The New York Times, наричайки Деня на Победата „фестивал на съветската носталгия”, ден, в който населението на Русия се обединява, а „държавните телевизионни канали показват филми за войната”.

При това NYT обръща внимание, че руският президент по време на своето слово не споменал за „главните съюзници на страната по време на войната” – САЩ и Великобритания. Изявлението на Путин, че мирът на земята не се установява сам по себе си, а също, че е необходимо да се избягват двойните стандарти, е оценено от The New York Times като намек в подкрепата от страна на Вашингтон на въстаническите групи в Сирия, които Русия разглежда като терористични.

Коментирайки Парада на Победата, Би Би Си отделя голямо внимание на демонстрираното въоръжение, отбелязвайки, че Русия е похарчила за модернизация на войските „милиарди долари”.

Заедно с това Би Би Си нарича парада ефектен и отделно подчертава важността от единението на руското общество по време н такива акции като „Безсмъртният полк”, който преминал като шествия в много руски градове.

Newsweek макар да нарича военния парад на Червения площад „повече управление за вътрешна пропаганда, отколкото да се демонстрират постиженията на нацията във военната сфера”, признава, че демонстрираните образци военна техника говорят за някои изменения във военнополитическата стратегия на Русия.

Според изданието, „обученият персонал представлява най-ценният актив на въоръжените сили” на Русия. Според автора, това намерило отражение в конструктивните особености на представената на парада нова техника. „Обобщавайки нововъведенията в дизайна на руската военна техника, може да се каже, че оцеляването на персонала станало приоритетно за руската военнополитическа тактика” – се казва в публикацията.

Британският вестник The Telegraph на свой ред обръща внимание на руските комплекси за ПВО. В публикацията се казва също, че Денят на Победата за Русия се явява един от най-значимите светски празници и ключов елемент за идентичността, която се отразява в паметта за страданията на страната и милионите жертви във войната.