Западните нефтени гиганти признаха, че не могат без Русия

BP и ExxonMobil не възнамеряват да ограничат сътрудничеството си с Русия, независимо от газовия конфликт между Москва и Киев, както и въпреки санкциите от страна на Запада срещу някои руски бизнесмени.

Европа може да се сблъска с проблеми при доставките на газ заради кризата в Украйна, но ключът към задоволяването на енергийните потребности на Запада е Русия. Това заявиха представителите на нефтените гиганти BP и ExxonMobil на Световния нефтен конгрес в Москва, предаде AFP.

„Фактът, че Европа зависи от руския газ, а Русия зависи от доходи от Европа, създава важна връзка, и аз смятам, че енергетиката може да се превърне в мост”, отбеляза генералният директор на BP Робърт Дъдли.

BP заяви намерението си да продължи сътрудничеството с руския нефтен гигант „Роснефт”, въпреки факта, че президентът му Игор Сечин е сред лицата, попаднали под удара на санкциите, наложени от Запада заради позицията на Русия в Украйна.

Генералният директор на ExxonMobil Рекс Тилерсън посочи Русия като едно от възможните направления за развитие на сътрудничество. Присъствието на Тилерсън в Москва се случи на фона на съобщенията в медиите, че Вашингтон е „обезкуражен” от представители на американски компании на конгреса.

Въпреки политическото напрежение между Русия и Запада заради кризата в Украйна, „Роснефт” сключи серия от договори с компании като американската ExxonMobil, норвежката Statoil и италианската ENI. В същото време се съобщава, че редица западни фирми преразглеждат задълженията си по отношение на РФ след като Вашингтон и Брюксел въведоха санкциите срещу Русия.