Зам.-помощникът на министъра на отбраната на САЩ: На Русия й трябват не повече от 60 часа, за да превземе Прибалтика

Зам.-помощникът на министъра на отбраната на САЩ Майкъл Карпентър счита, че в случай на конфликт на Русия ще са й необходими не повече от 60 часа, за да преодолее отбраната на НАТО и да стигне до столиците на Естония или Латвия, съобщи The Weekly Standard, цитиран от RT.

Карпентър потвърди резултатите от изследване, проведено от американския център за анализи RAND Corporation, публикувани през февруари тази година.

The Weekly Standard припомня, че в доклада си специалистите от центъра посочват неспособността на алианса да отбранява успешно териториите на най-незащитените си членове.

„Очевидно е, че в случай, че Русия реши да прояви агресия по отношение на балтийските страни, то тя ще има предимство в разстоянието и времето“, заяви Карпентър.

Според него обаче, в края на 2017 г. тази ситуация ще се промени. „Не знам дали имаме сериозен напредък, откакто бе публикуван доклада на RAND, но съм сигурен, че до края на 2017 г., когато на източния фланг на алианса ще имаме още една бронетанкова бригада, ситуацията коренно ще се промени“, каза той.