Зала „България“ отново събира музиканти от различни страни

“Чувствам се прекрасно с този оркестър, защото са професионалисти и ние се разбираме чудесно”- споделя световно известния диригент Урош Лайовитц за музикантите от Софийска филхармония.

На 13 ноември от 19.00 часа в зала „ България“ под виртуозната му палка и солист Алексaндър Синчук ще прозвучат произведения на АНАТОЛИЙ ЛЯДОВ с „ Вълшебното езеро“, ЕДВАРД ГРИГ –Концерт за пиано и оркестър и СЕРГЕЙ РАХМАНИНОВ със своите „Симфонични танци”.
Урош Лайовиц е роден през 1944 г. в Любляна, където завършва дирижиране и композиция. Работил е с едни от най-известните симфонични и оперни оркестри в Европа. От 1989 година до 2012 г. е преподавал в Университета за музика и сценични изкуства във Виена.Получавал е редица награди за дирижиране и композиция в Любляна, Виена и Милано.
Бляскавата кариера на АЛЕКСАНДЪР СИНЧУК започва след спечелването на Първа награда на ІV-ия международен конкурс „Сергей Рахманинов” в Москва през 2008, когато 19-годишният пианист получава и специална награда от Рахманиновото общество – концерт в легендарната Карнеги Хол в Ню Йорк.

Роден е на 27 юли 1988 в Находка, Приморски край.
През 2009 г.  Александър Синчук прави своя дебют в Карнеги Хол в Ню Йорк с рецитал с творби на Скрябин, Чайковски, Прокофиев и Рахманинов. През декември същата година участва в турне на Националната филхармония под диригентството на Владимир Спиваков из различни градове в Сибир. В периода януари – март 2010 взима участие в турне на Симфоничния оркестър на Московското радио и телевизия в Съединените щати.

Александър Синчук е бил стипендиант и на благотворителната фондация „Руско изпълнителско изкуство”, както и на Президентската програма „Млади таланти”.
Талантливият пианист гостува на международните фестивали Festival de Segovia (Испания), Le festival du Touquet (Франция), Wörtersee Classics Festival (Австрия), “Akkordy Khortytsy” (Украйна), “Rachmaninoff 24” (Русия). Изнася и редица камерни концерти с Павел Барански (солист на Хамбургската опера), цигуларя Лев Солодов. През 2009 компанията „Vista” издава компактдиск „Романси на Сергей Рахманинов” в изпълнение на А. Синчук и П. Барански, а през 2010 пианистът записва солов компактдиск с творби на Чайковски, Скрябин и Раханинов.

АНАТОЛИЙ ЛЯДОВ през последните години от живота си написва няколко програмни симфонични картини, с образи от руските приказки „Баба Яга”, „Вълшебното езеро” и „Кикимора”.
За разлика от другите две „ВЪЛШЕБНОТО ЕЗЕРО” не е свързана с конкретна приказка. Оркестрацията, предаваща безплътността на образите и съзерцателната статика с майсторско използване на темброви нюанси, прозрачна фактура, тиха динамика, цветиста променлива хармония, е едно от най-високите постижения на оркестровото майсторство на композитора.

ЕДВАРД ХАГЕРУП ГРИГ отрано открива красотата на оригиналните норвежки народни музикални традиции и умело ги сплита с достиженията на европейския музикален романтизъм в своя самобитен стил, изпълвайки страниците на десетките клавирни и оркестрови пиеси, сонати за цигулка и за виолончело .Един от най-популярните клавирни концерти в световната литература, КОНЦЕРТЪТ ЗА ПИАНО е създаден когато е бил 24-годишен.

СЕРГЕЙ РАХМАНИНОВ завършва своите „СИМФОНИЧНИ ТАНЦИ” през лятото на 1940 във вилата си в Лонг Айланд (САЩ). Тази негова последна творба, представителна за късния му стил, е своеобразно обобщение на творчеството му. Композирани четири години след Третата му симфония, „Симфонични танци” разкриват с още по-голяма сила неговата постоянна носталгия по Русия, както и привързаността му към православните църковни песнопения.

Билети за концерта на 13 ноември в зала „България“ са в продажба на касите на Национален институт Софийска филхармония и в мрежата на www.ticketplus.bg