Заключителен етап на IV-ия Национален фестивал

„Зад провеждането на този конкурс стои трудът на организатори ,художествени ръководители,учители, общественици, техните имена няма как да спомена, но един човек, което всички познават е олицетворение на тази всеотдайност.Това е Яна Спасова. Благодарим ти Яна !“

Коментар в Youtube

 

На 8 септември т.г. в НЧ “Искра 1860” – гр. Казанлък, се проведен заключителният етап на IV-ия Национален фестивал на руската поезия, песен и танц “Пусть всегда будет солнце”.

Явиха се над 600 изпълнители, заслужили своето право на финалисти след една достойна, заслужаваща уважение надпревара в областния и зоналния етапи, в който взеха участие над 3500 деца от детски градини и ученици от I до  XII клас.

DSC00282

         Ежегодно Фестивалът се организира от Национално Движение Русофили и финансовата подкрепа на фонд “Русский мир” и съдействието на Министерството на образованието и науката, Синдиката на българските учители и  Националния дворец на децата.

Националният  фестивал на руската поезия, песен и танц “Пусть всегда будет солнце” е включен в Националния календар за извънучилищни инициативи. Успешното провеждане на фестивалните изяви се дължи на огромната работа, която извършват във всички области дейците на Национално Движение Русофили, училищните и читалищните ръководства, Центровете за работа с децата и младежта, творческите ръководители, клубовете “Приятели на Русия” и др.

Специални думи на благодарност отправяме към родителите, които подкрепят идеите на Фестивала и доказват своята съпричастност към богатата руска култура.

Неоценимо е извършеното и от кметовете на общини. Сред тях се открояват кметовете на гр. Казанлък, Смолян, Плевен, Силистра и др.

DSC00321DSC00338

         На заключителния етап на Фестивала в гр. Казанлък всеки участник получи диплом на финалиста, а на класираните на първо, второ и трето място в жанровете поезия, песен, танц,  мажоретни състави и духови оркестри във всяка възрастова група – детски градини, ученици от I -IV  , V-VIII  и IX-XII клас бяха присъдени Диплом на лауреата и статуетка на НДРусофили и фонд “Русский мир”.

DSC00281

 

DSC00303

         Министерството на образованието и науката, Националният дворец на децата и Съюзът на музикалните и танцови дейци предоставиха грамоти и дипломи.

 

Госпожа Янка Такева – Председател на Синдиката на българските учители отличи с грамота и предметни награди членове на Синдиката, с принос в провеждането на Фестивала.

Takeva

DSC00315

         Отличията на лауреатите бяха връчени от Николай Малинов – Председателя на НДРусофили, Красимир Велчев – Зам. Председател на парламентарната група на ГЕРБ,

 

 

Галина Стоянова – Кмет на гр. Казанлък, Станислав Довгалюк – Директор на Уралския военен хор в гр. Екатеринбург – Русия.

DSC00302

DSC00313

Приемаме с удовлетворение оценката, която се съдържа в приветствието на Анатолий Макаров – Посланик на Руската Федерация в България, към организаторите и участниците в Националния фестивал на руската поезия, песен и танц”Пусть всегда будет солнце”, че същият се превръща в най-големия духовен празник в съвместния културен календар на Русия и България.

За нас това е оценка, която ни мотивира, стимулира и задължава.

 

 

Яна Спасова

Секретар на Националния съвет

на Национално Движение Русофили