Задържаха двама по делото за трагедията в московското метро

По делото за тежката катастрофа на 15 юли на Арбатско Покровската метро линия в Москва са задържани двама души, предаде ИТАР-ТАСС.

Става дума за служители на Московския метрополитен Валерий Башкатов и неговият помощник Юрий Гордов, съобщи официалният представител на Следствения Комитет на Русия (СКР) Владимир Маркин.

От СКР съобщиха, че вероятната причина за дерайлирането на вагоните е в ремонтирането на стрелката от предния ден. „Механизмът на стрелката е бил фиксиран с обикновена 3-милиметрова тел, която в последствие от вибрациите се е скъсала. Така зле закрепената стрелка се е отклонила от началното си положение и е насочила композицията в стената на тунела“, поясни Маркин.

Според версията на следствието, служителите на Службата по пътищата е трябвало да проверят изправността на стрелкови механизъм на пътя веднага след ремонта му, но не е изпълнил своите задължения по инструкция до край.

Единият от заподозрените е признал това по време на първия си разпит в полицията. Той обяснил, че не е проверил състоянието на стрелката. Двамата задържани са заподозрени в нарушение на изискванията на транспортната безопасност. В близко време, следователите планират да им бъдат предявени обвинения и мярка за пресичане.

Същевременно, ще бъдат разпитани и всички ръководители и отговорни лица на организациите, които по договор са извършили плановите ремонти на участъка от линията, където стана тежкия инцидент. Има вероятност числото на виновните за тежката катастрофа да се увеличат.