Задържаха британски журналист в Украйна

Представители на украинската Служба за сигурност задържаха британския журналист Грем Филипс

Източник: ИТАР-ТАСС

Той се намирал в Мариупол и сътрудничил с руската телевизия RussiaToday. По-рано Филипс беше писал в своя Twitter, че киевските власти са обявили награда от $10.000 за главата му. Грем Филипс се намира и работи на територията на Украйна от февруари месец. Той бе и свидетел на събитията на Майдана.

Задържаният от Службата за сигурност на Украйна британски журналист Греъм Филипс, беше преместен в Киев. Каналът се е обърнал към британското външно министерство с молба за съдействие за освобождаването му.
Украинските националисти смятат журналиста за „руски шпионин“. Твърди се, че той е снимал разположението на украинските военни в Донецка област и е предавал информация на „терористите“. За залавянето на Филипс в Интернет беше обещана награда от 10 хиляди долара.
В Украйна се провежда лов на руски журналисти. В сряда вечерта в Краматорск стреляха по снимачния екип на предаването „ЧП“. По-рано, силите за сигурност заловиха двама служители на телевизия „LifeNews“. Тяхната съдба е все още неизвестна.

Това не е първият случай на задържане на журналисти в Украйна.

В Началото на май Националната гвардия на Украйна задържа край Краматорск двама журналисти от руската LifeNews Олег Сидякин и Марат Сайченко. Властите на Русия настояват за тяхното незабавно освобождаване.

„Продължаваме да искаме тяхното незабавно освобождаване и очакваме това“, заяви прессекретаря на президента на Русия Дмитрий Песков.

Според него сега се предприемат всички мерки.

„Министерството на външните работи е задействало механизмите на ОССЕ на двустранно равнище се предприемат необходимите действия, и обществените организации по линия на омбусмени, т.е. всички достъпни инструменти са задействани“, завил Песков.