Задачата за анти-Русия

Задачата за анти-Русия

Публикувано от:

Холандците се оказаха най-смели да изкажат несъгласието си за асоциирането на Украйна към ЕС. Но изведнъж референдумът, в който 61,1% казаха НЕ, се оказа неудобен за европейската върхушка, която има спуснати задачи за решаване – една от тях е Украйна, независимо че е корумпирана и изтърбушена, да бъде привлечена като партньор.

Целта е да се експлоатира украинската територия за различни цели, най-вече военни по границата с Русия, но има и чисто пазарни и корпоративни интереси. 45-милионна Украйна е интересен обект за най-големите хищници в корпоративния бизнес. Но ако трябва най-общо и кратко да се формулира задачата за асоциирането на Украйна, то тя е следната: страната да бъде максимално откъсната от орбитата на Русия и да се превърне в колкото се може по-категорична анти-Русия.

Холандският референдум, който има и символично значение за разнобоя между народите на Европа и брюкселската върхушка, предизвика такава паника, че във високите редици на ЕС се коментира как допитването има консултативен характер и може да бъде пренебрегнато.

Демокрацията е чудесна форма за управление на обществото, когато е удобна за политическия елит. Когато не е удобна, изведнъж придобива консултативен характер. Обичайно спокойните власти на Холандия изведнъж срещнаха истеричната реакция на Украйна по повод референдума и мълниеносния призив допитването да бъде игнорирано. Наложи се министърът на външните работи на Нидерландия Берт Кундерс да помоли украинците да се успокоят. Всъщност казусът за асоциирането на Украйна към ЕС е поредният казус от серията „наложени от интересите на САЩ”.

Европа непрекъснато е подложена на необходимостта да предприема политически действия в дълбок неин ущърб за подпомагане на геополитическите планове на Вашингтон. Тук-там обаче възникват проблясъци. Или просто САЩ променят ходовете и договорките си, а с тях и поведението на Брюксел. Още седмица преди референдума холандският премиер Марк Рюте заяви, че Украйна не бива да става член на ЕС и че трябва да подобри отношенията си с Русия. Истината е, че Украйна е крайно ненужен товар за ЕС и този референдум идва като топъл душ за уморените от вербовъчни задачи брюкселски глави. Има и друг важен момент.

Привличането на Украйна към ЕС целеше да се осигури нейната послушност. В момента обаче Украйна е под изключителния контрол на САЩ вмного по-голяма степен, отколкото ако дори беше просто един член на ЕС. Въпросът е, че ако Украйна остане в това положение, САЩ ще трябва непрекъснато да полагат огромни усилия в локалната война с Русия, а ако Киев се присламчи към ЕС, унифициращите механизми на Европа ще отнемат голяма част от тежестта на битката за украинската територия. ЕС гарантира дългосрочност, както това се случи с прибалтийските републики. Единственият недостатък на този вариант е, че самият ЕС е пред разпад. И че Русия вече не е онази Русия, която неосъзнато изгуби Литва, Латвия и Естония.

Автор: Калина Андролова, a-specto.bg