Задава ли се военна ескалация в Източна Украйна?

Задава ли се военна ескалация в Източна Украйна?

Публикувано от:

Западът се опасява от нова военна ескалация в Източна Украйна, Германия приканва военни представители на страните спешно да започнат преговори с посредничеството на ОССЕ, а ситуацията в зоната на конфликта все повече се влошава, пише в. “Ведомости”.

Киев твърди, че бунтовници са обстреляли предградия на Мариупол. Донецка народна република (ДНР) съобщава за обстрели на Донецк и Горловка от войски на Киев. Обстановката в Донбас рязко се влоши на 10 август, когато отново пламнаха боеве около Донецк. Страните в конфликта си прехвърлят взаимно вината за изострянето на ситуацията – всяка подозира, че противникът готви мащабно настъпление, отбелязва “Утро”.

Докато силите на Киев критикуват бунтовниците, а те очакват провокации, при обстрелите продължават да загиват мирни граждани, изтъква “Московский комсомолец”.

Лидерът на ДНР Александър Захарченко заяви по-рано, че мирните споразумения от Минск са провалени, и уточни, че очаква подновяване на активните бойни действия. Миналата седмица украинският генерален щаб официално разреши на армията да употреби артилерия срещу бунтовниците, ако те минат в настъпление, за което информира ОССЕ, напомня вестникът.

Според Владислав Селезньов, говорител на украинския генерален щаб, цитиран от “Дни24″, обстановката в Донбас ще е решаващ фактор за Киев по въпроса дали да обяви нова – седма мобилизация сред населението.

Едуард Басурин, зам.-началник-щаб на силите на ДНР, заяви, че на 13 август те са разбили украинска група диверсанти, трима от които са ликвидирани и един – задържан, съобщава в.”Аргументи и факти”. Следователи научили от пленника, че украинското командване подготвя настъпление срещу ДНР и съседната отцепническа Луганска народна република.

Диверсантите възнамерявали според Басурин да отвлекат военнослужещи от ДНР, “за да ги използват в инсценирани пиар акции за залавяне на руски военни в териториите, контролирани от силовите структури” на Киев.

“Аргументи недели” цитира Басурин, според когото украинските тайни служби планирали около националния празник 24 август – Деня на независимостта, поредица от терористични атентати в Украйна – “на собствена територия, за да обвинят ръководствата на младите републики” от сепаратисткия регион.

Войските на Донецк са поставени в пълна бойна готовност, тъй като се чака настъпление на украинските сили, заяви по радио “Говори Москва” Владислав Бриг, депутат от Народния съвет (парламента) на ДНР, съобщава електронното издание “Лента”.

По данни от разузнаването, Киев ще атакува до седмица и е разположил допълнителна бойна техника на всички подстъпи, удобни за нападение. На разграничителната линия са разположени близо 90 хиляди украински войници, твърди Бриг.

Според него за едно денонощие украинските военни са обстрелвали позициите на опълченците около 150 пъти.

ДНР и ОССЕ са измислили три стъпки за премахване на напрежението в Донбас, пише “Лента”, като цитира представителя на ДНР в Контактната група за Украйна Денис Пушилин. Според Пушилин първо трябва да се провери дали от фронта е изтеглена артилерията с калибър над 120 милиметра, както предвиждат мирните споразумения, тъй като ДНР била обстрелвана до ден-днешен със 122-милиметрови реактивни системи “Град”.

Второ, представители на ОССЕ и на Съвместния център за контрол и координация трябва нощем да регистрират на място поредните обстрели и “оперативно да се намесват за спиране на огъня”. Трето, “незабавно да се подпише документ за изтегляне на техниката с калибър под 100 милиметра”, смята Пушилин. По думите му мисията на ОССЕ ще обсъди предложените мерки със своето ръководство, докато ДНР подготвя осъществяването им.

До две-три години Русия може да формира още една танкова армия, въоръжена с модерни машини на базата на платформа “Армата”, пише “Независимая газета”, като се позовава на източник от Министерство на отбраната.

Щабът на това подразделение може според него да бъде разположен в Крим, а други танкови съединения – също в южни региони като Краснодарския край и Ростовска област.

Вестникът свързва създаването на такава военна инфраструктура в Русия с “изострянето на ситуацията в Крим и плановете на НАТО да увеличи групировките си край границите на Русия, включително с танкови съединения”.

“Американският професор Стивън Коен заяви, что мнозина политически дейци в Киев и Вашингтон сериозно разглеждат идеята за отцепване на ДНР и ЛНР от Украйна. Историкът отбеляза, че американски и украински политици обсъждат от няколко месеца този вариант за развитие на събитията”, пише “Военное обозрение”.

Източник: dnes.bg