Загреб се оплака на Любляна

Хърватското Министерство на външните работи изпрати протестна нота до изпълняващия длъжността посланик на Словения в Загреб, тъй като част от бодливата тел на Любляна на границата между двете държави навлиза на хърватска територия, публикува bgnes.com.

Словения е призована в най-скоро време да отстрани оградата. Спорът между двете държави е причинен от регион, който според словенски официални източници е част от хърватската територия, се казва още в съобщението от Загреб. При вчерашното вдигане на оградата по хърватската граница, словенските войници са навлезли в хърватска територия в региона на Сутла и на мястото веднага са били изпратени сили за бързо реагиране на хърватската полиция, съобщи хърватският министър на вътрешните работи Ранко Остоич.

„Ще ги предупредим, че са навлезли на хърватска територия и ще им кажем да преместят оградата. Ако не го направят тогава ще изпратим нота, а след това физически ще преместим оградата“, каза снощи Остоич. След преговори между висшестоящи полицейски представители на двете държави на границата хърватските сили за бързо реагиране са били изтеглени. Хърватски медии информират, че ситуацията от двете страни на границата е била много напрегната, тъй като от словенска страна също е имало около 50 служители на полицейските сили за бързо реагиране.