Завършиха заводските изпитания на подводницата „Владимир Мономах“

Завършиха заводските изпитания на атомната подводница „Владимир Мономах“, предаде РИА Новости, цитирайки съобщението на пресслужбата на завод „Севмаш“.

„Атомната подводница от ново поколение „Владимир Мономах“ (от проекта „Борей“) напълно завърши програмата от заводски изпитания в Бяло море. По-нататък предстои програмата от държавни изпитания. На този етап подводницата ще извърши още няколко излизания в морето. След успешното им завършване, ще се състои подписването на приемен акт на подводницата „Владимир Мономах“ и предаването й на Военноморския флот на Русия“, се казва още в съобщението.

В състава на ВМФ на Русия вече се намират първите две подводници от този проект – „Юрий Долгорукий“ и „Александр Невский“.

Крайният етап от заводски изпитания се проведе в рамките на 24 дни, като за това време са отработени успешно всички поставени задачи. „По време на изпитанията бяха проверени всички системи на кораба, проведе се отработване на торпедно-ракетния комплекс, както и проверка на акустичните полета“. „Изпитанията потвърдиха съответствието на подводницата с всички зададени технически характеристики. Планът на заводските ходови изпитания е завършен напълно“, поясниха от пресслужбата на „Севмаш“.

До 2020 г. Русия планира да приеме във въоръжението си осем подводници от проекта „Борей“.  Всяка такава подводница има по 16 междуконтинентални балистични ракети Р-30 „Булава” с далечина на полета над 8000 километра. Подводниците имат изплуваща спасителна камера, побираща целия екипаж.

Дължината на този тип подводници е 170 метра, широчината – 13,5 метра, дълбочината на потапянето – 450 метра, екипажът – 107 души.

 

error: Съдържанието ни е авторско!