Завод за топловъздушни балони изграждат край село Баня

Завод за топловъздушни балони изграждат край село Баня

Публикувано от:

Завод за топловъздушни балони ще отвори врати в разложкото село Баня в средата на тази година. Строителството на обекта върви по план, но до края на месеца работата е спряна заради лошите метеорологични условия.

Фабриката се намира на 700-800 метра от минералния басейн на селището в посока на местността Свети Спас, посочва economic.bg.

„Металната конструкция на строежа е напълно готова. Планираме до юни тази година цехът да заработи. Първоначално ще наемем 20 души, а на по-късен етап работните места ще станат 50. Ще се произвеждат не само топловъздушни балони, но и батути, и надуваеми замъци”, разкри ръководителят на строителния обект.

Общинският съвет на свое заседание на 22 декември одобри изработването на Подробен устройствен план за изграждане на трасе за канализация в местността Конещица за нуждите на предприятието. Инвестиционното намерение е на Александър Викторович Таланов, управител на “Научно-производствено предприятие Русбал” ООД.

Той е руски предприемач от Москва. Инвестицията е за около 2 млн. лв. Преди време бизнесменът закупил 9.5 декара земя. Таланов е генерален конструктор на предприятие в Русия, чиято дейност е насочена изцяло в производството на топловъздушни балони.

Той е професор в Академията на военните науки на Руската федерация. Идва в България преди около четири години, когато вниманието му е привлечено от първото издание на Балон фиеста „Римска баня”, където се включва със свои топловъздушни балони.