Забележителностите на Москва – Спаската кула

Спаската кула е била издигната на мястото, където в древността са се намирали главните врати на Кремъл.  Тя е построена за защита на северо-източната част на Кремъл.   Вратите на Спаската кула се смятали за „свещени“. През тях не минавали, яздейки коне  и с шапки на главите.   През тези врати са минавали полкове, отиващи на поход, тук са посрещали царе и посланици.

На 16 април 1658 година, Фроловската кула на Московския Кремъл е получила ново име – цар Алексей Михайлович издал указ, съгласно който кулата трябва да се нарича Спаска. Прототип за новото наименование е станал образът на Спас Неръкотворни, икона, която е стояла над главните врати на комплекса до 1930г.

300px-Spas_Smolensky2010-11-19

Първото име на кулата е било присвоено след нейното построяване през 1491 година от италианския архитект Пиетро Антонио Солари. Името е свързано с Храма на Светите мъченици Фрола и Лавра, към който е водел директен път. Храмът е съществувал до 1935 година. На негово място, днес, се намира метростанцията  «Чистые пруды».

Първите сериозни изменения Фроловската кула е претърпяла през 1625 година, когато нейната първоначална височина е била увеличена примерно два пъти. Шотландският архитект Христофор Галовей не само е направил кулата значително по-висока, но добавил към конструкцията готически елемент и  часовник, който за първи път започнал да показва времето. Конструкцията на последния била странна – вместо стрелките, се въртял циферблата. «Някой си господин Галовей – твърде изобретателен човек – измислил този циферблат, аргументирайки се по следния начин: „Тъй като руснаците постъпват не така както всички останали хора, то и неговото творение трябва да бъде съответно“», – написал придворният лекар Самюел Колинз.

Странната конструкция не се задържала дълго – след многократни преработки, часовникът добил окончателния си вид едва през 1852 година, по проект на братята Николай и Иван Буденоп.

59598.b

Новото име за Спаската кула се появило когато над вратите на кулата от вътрешната страна е било поставено копие от Вятската чудотворна икона Спас Неръкотворни. Самата икона била донесена в Новоспаския манастир през 1648 година с кръстен поход. Смятало се, че иконата ще помогне на Москва да победи епидемията от чумата: Вятка бил фактически единственият град в Русия, който болестта не засегнала.

През 1930 година оригиналъ и копието, украсяващо Кремъл изчезнали. Днес от външната страна на Спаските врати е изобразен Спас Смоленски, който се е появил още в 1514г. През 1934 година иконата е била изстъргана. Възстановяването ѝ е извършено през 2010г.

b7f6888a738be7ed5947453e3ea41a05

 

Двуглавият орел на Спаската кула за първи път е бил  поставен след нейното преустройство през 1625г. През 1935 година е заменен с медна петолъчна звезда със сърп и чук – проект на видния театрален художник Фьодор Федоровский. Но металът бързо потъмнял. През 1937 година е била изработена нова, рубинена звезда. Аналогични конструкции са поставени и на другите кули на Кремъл.

spasskaya-tower

http://www.aif.ru/realty/city/42558