Журналист: Събитията във Варшава напомнят Майдана

Журналист: Събитията във Варшава напомнят Майдана

Публикувано от:

По думите на очевидците, полските националисти са имали само една цел – сблъсък с полицията.

Владимир Кирянов редактор на сп. «Руски куриер» се намира във Варшава и е очевидец на масовите безредици, избухнали в полската столица във вторник.

Организираният от националистически движения „Марш на независимостта”, посветен на Деня на независимостта на Полша прерасна в ожесточени сблъсъци, в които пострадаха 23 полицаи и 24 демонстранти. На агресивната атака от страна на националистите бе подложено и посолството на Руската Федерация.

По думите на журналиста, в центъра на града на митинга са присъствали десетки хиляди хора (по данни на полицията около 30 хиляди, а по данни на организаторите около 100 хиляди души). Много от демонстрантите са били крайно настроени и целенасочено провокирали органите на реда. Активисти, маски на лицата, започнали да замерват полицията с бомбички, димки, павета и бутилки със запалителна течност. Полицията била принудена да използва водомети, сълзотворен газ и гумени куршуми за да разпръсне тълпата. По думите на прессекретаря на полицията Мариуш Соколовский повечето от демонстрантите са представители на футболни агитки. Демонстрантите са чупели по пътя на шествието пътни знаци и улични заграждения, повредени са спирки на градския транспорт и улични настилки, предаде ТАСС.

«Хората просто бяха съсредоточени върху сблъсъка с полицията, те нямаха нито лозунги, нито искания. Те имаха само една цел – сблъсък с полицията. Те изкъртваха павета от улицата и замерваха с тях полицаите. Всичко това много напомня на Майдана в Киев през февруари», разказа Кирянов. Също така, той съобщи, че са били задържани около 200 души, най-агресивните.

Журналистът поясни, че руското посолство също бе подложено на атака, както миналата година по време на аналогична акция. Но този път полицията охранявала посолството на РФ и поради тази причина, сградата не е пострадала силно.

«Цял ден полицаите не допускаха активистите до посолството, за да не бъде допуснато повторението от миналата година. Въпреки това, хората се държаха много агресивно. Лично видях, как от кордона изнесоха един полицай с носилки», разказа очевидец.

Кирянов отбеляза, че при една такава активност на националистите, полската столица ще претърпи сериозен материален ущърб, поради което възстановяването на центъра на Варшава ще отнеме много време.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=q2ZR9n-tZ-4[/embedyt]