Журналист: Никой не може да разбере каква е била целта на посещението на Джон Кери

Журналист: Никой не може да разбере каква е била целта на посещението на Джон Кери

Публикувано от:

Никой не може да разбере каква е била целта на посещението на Джон Кери, освен публично огласеното. В публичните изявления няма нещо ново, което не е ясно и да не очаквахме да чуем.”
Това коментира пред БНР журналистът Валери Найденов по повод визитата на държавния секретар на САЩ у нас.

“Прави впечатление, че то съвпада със спирането на газа от Русия. Това е много странно съвпадение. Очевидно кризата се изостря и е на път да влезе в много по-тежък етап.”
“Кризата е поне триглава, според мен, защото прави впечатление, че Кери избягва Турция.

Той прави много бърза обиколка в много страни, включително и Пакистан, а ще завърши седмицата в Париж. Очевидно това е много сложна, много комплексна криза, която променя все по-бързо геостратегическата обстановка в нашия регион.”

САЩ като че ли поемат наставническата роля на ЕС, с която ЕС не успя да се справи, коментира Найденов посланията от визитата. Макар да не е бил поставен специален акцент върху добива на газ от шисти, но от друга страна, спирането на газа през Украйна и Румъния просто не ни оставя друг избор, коментира той.

“Аз съм си русофил, и то много по-автентичен, отколкото, да кажем, другаря Волен Сидеров, но какво да правя, аз съм българин и тук, след спирането на газа, се дава знак, че положението е военно, а военното положение се обрисува много просто, с две думи: „Ако не си с нас, значи си против нас“.”
Според Найденов досега България не е успяла да извлече полза от разширяването и глобализацията.

“Швейцария развърза някак си швейцарския франк от еврото. Очевидно това е свързано с изборите в Гърция. Очаква се доста радикална игра на валутите там.”/днес+